Znate li koliko zajedničkih stvari dijele St. Louis i BiH?

Grad koji živi na bosanski način

Znate li koliko zajedničkih stvari dijele St. Louis i BiH?

Grad St. Louis u kojem će fudbalska reprezentacija BiH u petak odigrati svoju prvu zvaničnu prijateljsku utakmicu u sklopu priprema za svoj debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu ima nekoliko zajedničkih i veoma interesantnih stvari sa našom domovinom.

St. Louis koji se teritorijalno prostire na dvije savezne države (Illinois i Missouri) osnovali su francuski doseljenici, tako da na zastavi ovoga grada dominira ljiljan, baš kao što na zastavi pod kojom je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata i pod kojom je fudbalska reprezentacija naše domovine odigrala svoju prvu zvaničnu utakmicu u kvalifikacijama za Mundijal 1998. godine dominira šest zlatnih ljiljana. Za one koji se ne sjećaju u prvom zvaničnom susretu tadašnji Ljiljani su u Kalamati poraženi od Grčke rezultatom 3:0, sada već davne 1996. godine.

Na području grada St. Louis prema nekim informacijama živi između 40 i 70 hiljada Bosanaca i Hercegovaca, a kako nam je rekao naš domaćin i veliki prijatelj našeg portala Akif Congo, najrealnija je cifra od oko 45 hiljada. Ako iko zna onda zna to ovaj rođeni Zeničani, direktor Službe za održavanje objekata na Univerzitetu St. Louis, na kojem su Zmajevi obavili svoj prvi trening. Pravi mali grad “Bosna Town” nalazi se u južnom dijelu grada, koji je nedavno dobio i sebilj, baš kao onaj na Baščaršiji.

Park u kojem se nalazi sebilj, na kojem će još čeka instalacija vode bh. zajednica u St. Louisu dobila je na korištenje u narednih 100 godina.

Ljiljani, veliki broj bh. građana i sebilj nisu jedina veza između St. Louisa i najdraže nam domovine. Jedan od 45 hiljada Bosanca i Hercegovaca iz ovoga grada svojim golom je ispunio veliki san svakog onoga kome je BiH u srcu. Vedad Ibišević prvo je fudbalsko ime Univerziteta St. Louis i vjerovatno najpoznatiji bh. stanovnik ovog američkog grada. Plavooki bombarder je za svega godinu dana igranja za SLU ostavio dubok trag, a odlaskom na SP Ibišević je pored velike radosti svojim zemljacima i svom nekadašnjem fakultetu napravio veliku reklamu i promociju..

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Sadašnji članovi SLU-a nisu zaboravili Vedi čestitati plasman na Mundijal i zahvaliti se najpoznatijem fudbalskom izdanku Univerziteta u St. Louisu za sjajnu promociju. Nisu ni oni zaboravili Ibiševićev fantastičan učinak u dresu SLU-a iz 2002. godine, kada je postigao čak 18 golova i upisao 22 asistencije.

Ljiljan, Bosna Town, sebilj i napadač fudbalske reprezentacije BiH stvari su koje dijele naša domovina i američki grad kojeg osnovaše Francuzi. Zahvaliti će im se Vedo i Zmajevi na ovoj gesti, nadamo se u eliminacionoj fazi Svjetskog prvenstva, u dresu plavo-bijelih boja koje su inače i zaštitni znak St.Louisa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.