Koga nema bez njega se može
Elmedin Kikanović

Elmedin Kikanović, centar reprezentacije BiH

Koga nema bez njega se može

Sigurno jedan od budućih nosioca igre reprezentacije Bosne i Hercegovine sasvim sigurno je mladi centar beogradske Crvene zvezde Elmedin Kikanović. Nekadašnji centar i kapiten tuzlanske Sloboda (Dite) protekle je sezone bio jedan od najboljih igrača u beogradskom sastavu, koji sa klupe vodi Bosnina legenda Svetislav Pešić.

Kari je Kikanoviću ukazao veliko povjerenje, preneseno u solidnoj minutaži na parketu, a ovaj mu se odužio sve boljim igrama. Zvezda, međutim, minule sezone nije stigla ni do jednog trofeja uslijed velike dominacije ljutog gradskog rivala iz „crno-belog“ dijela Beograda.

„Sezonom sam relativno zadovoljan, iako smo ostali bez ijednog trofeja. Stigli smo do finala Kupa Srbije i prvenstva, ali Partizan je bio uspješniji. Također bili smo zaista blizu Final Eighta EuroCupa, ali se nismo uspjeli plasirati. Ipak, ekipa iz sezone u sezonu igra sve bolje i očekujem da iduće sezone u riznicu stigne i neki trofej“, kazao je Kikanović za SportSport.ba

Kikanović je od Pešića protekle sezone u regionalnoj NLB ligi dobivaoo po 21,1 minut u prosjeku po susretu, a za to je vrijeme ubacivao 10,6 i 3,1 skok. Napredak je očigledan.

„Pa, generalno govoreći, mogu biti zadovoljan svojim igrama u sezoni iza nas. Naravno, tokom sezone bilo je dosta uspona i padova u igri, ali to je razumljivo jer se još uvijek razvijam kao igrač. Svetislav Pešić jedno od najvećih trenerskih imena sa ovih prostora i pod njegovom dirigentskom palicom svaki košarkaš može steći puno znanja“.

Sa Kikanovićem svlačionicu u Zvezdi dijeli još jedan mladi košarkaš, reprezentativac Bosne i Hercegovine i također bivši igrač Sloboda (Dite), Milan Milošević.

„Milan je u prvom dijelu sezone dobivao nešto više prilike, dok je u drugom dijelu ipak dobio nešto manju minutažu. Ipak, pred Miloševićem je velika karijera. On ima potpisan četverogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom, koja dugoročno računa na njega, tako da nema potreba za nekom žurbom“.

Već u nedelju, 5. jula, u Zenici slijedi okupljanje košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Selektor Mensur Bajramović neće moći računati na Gorana Sutona i Emira Preldžića, ali vjerovatno ni na Mirzu Teletovića, dok je Goran Ikonić i dalje pod znakom pitanja.

„Koga nema, bez njega se mora i može. Mislim da možemo i bez njih do Eurobasketa. Naravno, sigurno je da će biti teško. Za protivnike imamo prvo Belgiju i Portugal, koje nisu neke zvučne ekipe, ali treba se samo sjetiti koliko nas je Portugal znao namučiti u prošlim kvalifikacijama. To su prilično jake reprezentacije, ali ne i nepobjedive, kao i eventualni protivnik u finalu baraža. Ipak, prvo treba misli okrenuti ka Portugalcima i Belgijancima, a poslije ćemo vidjeti“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.