Košarkaši BiH su i statistički pravi Zmajevi

Wright i Teletović predvodili BiH

Košarkaši BiH su i statistički pravi Zmajevi

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Rumunijom završila je veoma uspješne  kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine u Sloveniji.

Sa omjerom od šest pobjeda i dva poraza naši košarkaši su završili kao prvoplasirani u grupi ispred Gruzije i Latvije, a statistički podaci naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama pokazuju veliki napredak u igri u odnosu na neke prošle kvalifikacije kada smo se dosta mučili u igri.

Naša reprezentacija je u ovih osam utakmica postigla ukupno 736 poena odnosno 92 poena po utakmici. Šuterski smo bili na izuzetno visokom nivou. Ubacili smo 262 lopte iz 560 pokušaja, odnosno izraženo u procentima imali smo sjajan šut iz igre od 46,8%. Za dva su naši košarkaši gađali 192/370 (51,9%), za tri 70/190 (36,8%), dok su sa slobodnih bacanja iskoristili 142 od 197 lopti, odnosno 72,1%.

Najbolji strijelac naše reprezentacije je Mirza Teletović sa 194 poena, odnosno 24,3 poena po meču, a za njim slijede Nihad Đedović sa 128 poena, 16 po meču, te Zack Wright sa 114 poena, odnosno 14,6 poena u prosjeku. Jedini je preko 100 poena još išao Elmedin Kikanović koji je u osam utakmica ubacio 110 poena, ili 13,8 po susretu.

Najveći minutažu je imao trojac Teletović, Wright, Đedović. Nihad je proveo najviše vremena na terenu 289 minut, Teletović je igrao 282 minuta, a Wright 281 minut.

Najmlađi član naše reprezentacije Nedim Buza ima statistički gledano najbolji Šut iz igre. Buza je u tri utakmice pogodio tri lopte iz četiri pokušaja, a od igrača koji su mnogo više igrali najbolji procenat šuta iz igre ima Elmedin Kikanović 58,6% (41/70), a odmah do njega je Zack Wright 58,5% (48/82).

Buza je i za dva šutirao 66,7% (2/3), a Zack Wright je i u toj statističkoj tabeli na vrhu sa 64% (48/75). Šut za tri poena služio je našu reprezentaciju u ovim kvalifikacijama, Od 70 ubačenih trojki Mirza Teletović ih je ubacio najviše 26 iz 73 pokušaja, a procentualno je na vrHu Nedim Buza koji je šutirao jednu trojku, te ju je pogodio. Zanimljivo da je naš najviši igrač Nedžad Sinanović ubacio dvije trojke iz tri pokušaja što ga uz Antu Mašića 55,2% (16/29) čini procentualno najuspješnijim tricašem.

Mašić je imao stoprocentan učinak sa linije slobodnih bacanja (4/4), isto su imali Nurkić i Avdibegović (2/2), dok je najviše bacanja izveo Miza Teletović 55, a pogodio ih je 46.

Naša reprezentacija je ukupno imala 138 asistencija, a najbolji u tom dijelu je Zack Wright sa 59 asista, a Zeko je ujedino i najbolji asistent kvalifikacja sa 7,4 asistencije u prosjeku. Broj skokova u ovim kvalifikacijama je zaokružen na tačno 300, od čega je bilo 88 ofanzivnih, te 212 defanzivnih. Najbolji skakač tima je Zack Wright sa 56 skokova, odnosno 7,0 u prosjeku. Na drugom mjestu je Teletović sa prosječno 6,3 skoka. Interesantno je da je Elmedin Kikanović u ovim kvalifikacijama uhvatio 42 skoko,a više ih je bilo u ofanzivi 22.

Zack Wright je ukrao najviše lopti 20, Đedović ih je izgubio najviše 23, dok je najbolji bloker Kikanović sa 10 blokada. Ukupno je naš tim izgubio 77 lopti u ovih osam utakmica što je za razliku od prošlih kvalifikacija itekako veliki napredak. Ukrali smo 61 loptu, te smo imali ukupno 27 blokada.

Aco Petrović je očigledno donio veliki napredak u našoj igri. Igra se mnogo brže, uz dosta manje grešaka, što je sjajno jer je tim gotovo potpuno renoviran. Igra se izuzetno brza i ofanzivna košarka, a jedina zamjerka je igra u odbrani koju gotovo da i nismo imali, no to se do Eurobasketa svakako da ispraviti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.