Petrović: Sljedeće godine ćemo igrati na Eurobasketu

U reprezentaciji vlada veliki optimizam

Petrović: Sljedeće godine ćemo igrati na Eurobasketu

E. Škorić

U hotelu "Hungaria" na Ilidži održana je press konferencija Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. 

Na početku konferencije generalni sekretar Harun Mahmutović potpisao je ugovor sa firmom "Sok.", rekavši kako "u ovoj državi niko ne brine o sportu, pa se moramo okrenuti sponzorima, jer bez njih ničeg ne bi bilo". Potom je krakto kazao da je Mirza Teletović otputovao za Sjedinjene Američke Države, gdje će potpisati ugovor sa Brooklyn Netsima.

 

"Mirza je u 13 sati odletio u SAD. Pokušali smo ga što prije prebaciti u SAD, gdje će potpisati ugovor s novim klubom i nadam se da ćemo ga imati nazad u nedjelju", izjavio je Mahmutović.

Potom se novinarima obratio selektor Aleksandar Petrović, koji je govorio o planu priprema, prijateljskim utakmicama, šansama naše reprezentacije za plasman na Eurobasket. 

 

"Sinoć smo imali jedan operativni sastanak. Svi igrači su tu. To je bilo kao neko oficijalno upoznavanje. Rečeno je na koji načinm želimo da reprezentacija i izgleda i igra. Ovo je jedna velika rekonstrukcija svega onoga što ste gledali posljednjih pet-šest godina. Ovo je pravo vrijeme za to. Igrači su upoznati sa osam prijateljskih utakmica. Jutros je svih 15 igrača obavilo liječničke preglede. Svi su u principu prošli, ali imamo dva problema koja će biti riješena kroz magnetsku rezonancu. Pašalić i Gordić će obaviti magnetsku rezonancu, jedan stopala, drugi koljena", kazao je Petrović, nastavivši:

 

"Za četvrtak, petak i subotu planirano je šest treninga. Želimo igrače  dovesti do identične fizičke spreme, da bi se potom mogli baviti taktičkim dijelom priprema".

 

"Htio bih objasniti funkciju Novosela. On će biti taj koji će sve nadgledati, pogotovo na utakmicama. Četiri oka bolje vide nego dva. Kroz njegovo viđenje lakše ćemo sve znati. U prvih šest dana igramo protiv dva najteža protivnika. Gruzija dolazi iz prvog šešira, Latvija iz trećeg šešira, te dvije utakmice igramo u dvorani Mirza Delibašić i već tada moramo biti maksimalno spremni. Ekstremni sam optimista i vjerujem u ove momke. Respektiram sve protivnike, ali osjećam da se ovdje radi nešto dobro, nešto pozitivno. Nadam se da ćemo uspjeti rezultirati kroz ove kvalifikacije dobre stvari kako bi se napunili samopouzdanjem za sve ono što slijedi narednih godinu dana", za kraj će Petrović.

 

Zatim se novinarima obratio i legendarni Mirko Novosel.
 

"Meni je drago što vas mogu pozdraviti u velikom broju, što pokazuje interes medija za ono što slijedi. Nisam se dvoumio ni časa kada me Aco pitao hoću li pomoći. Na ovom području je uvijek bilo velikih talenata. Svojevremeno sam pronašao Mirzu Delibašića u Tuzli. Ovdje su se uvijek pojavljivali veliki igrači. Mulaomerovića sam doveo iz Tuzle u Zagreb, sad ima Teletović, koji je jedan od najboljih krila u Evropi, a sigurno da među ovim igračima ima dosta talenta. Pomoći ću Aci da se prođu kvalifikacije, da se stvori tim koji neće biti samo učesnik Evropskog prvenstva...", kazao je Novosel, uz dodatak:
 

"Prva impresija je sjajno organiziran početak priprema. Savez je učinio sve. Bio sam sa mnogim svjetskim timovima na pripremama i ne zaostaje se puno za njima. Bitna je i podrška medija, ne može se preko noći napraviti vrhunski rezultat. Ja sam s Cibonom četiri godine intezivno radio. Ako se radi onako kako  treba, brzo će doći vrhunski rezultat. Zasad je sve izvanredno".


Na pitanje smatra li se favoritom u kvalifikacijama, naš selektor je odgovorio:
 

"Nije tajna da smo mi iz drugog šešira. Gruzija je mega reprezentacija. Mi nemamo u našoj grupi zvučnih imena kao što su Srbija, Italija, Hrvatska, Turska... Važne su bile ove pripremne utakmice. Latvija, Gruzija.. sve su to šuteri, jedino Gruzija ima koncept momčadi koji će igrati na Eurobasketu. Nismo se htjeli limitirati na ono što slijedi u kvalifikacijama, već da osjetimo kako dišu i one ekipe iz vrha. Osjećam se favoritom, ali ne da vam kažem da ću biti. Košarkaška reprezentacija BiH će sljedeće godine igrati na Eurobasketu", zaključio je Petrović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.