Pinjuh najgrublji, Kojadinović među najboljim "lopovima"

Statistika ABA lige kroz historiju

Pinjuh najgrublji, Kojadinović među najboljim "lopovima"

Regionalna košarkaška lige ušla je u svoju 14. sezonu u kojoj je čast bh. košarke braniti njen prvak, Igokea iz Aleksandrovca. Ipak, već na startu sezone Igosi su u prvom kolu poraženi na gostovanju kod Zadra rezultatom 68:61.

Za razliku od ove sezone Jadranske lige u njenom prvom izdanju 2001/2002 Bosnu i Hercegovinu predstavljala su tri kluba (Široki Primorka, Bosna ASA BH Telecom i Sloboda Dita).

U prethodnih 13 sezone neki od bh. košarkaša uspjeli su se “ugurati” među TOP 10 u određenim statističkim parametrima. Ipak, tek je jedan bh. košarkaš, bivši košarkaški reprezentativac BiH Domagoj Pinjuh, uspio da zauzme prvo mjesto. Nekadašnji košarkaš Širokog je najbolji u onom dijelu koja baš i nije za pohvaliti se. Pinjuh je naime u 95 odigranih utakmica u ABA ligi napravio 335 prekršaja, što ga čini "najgrubljim" košarkašem u dosadašnjoj historiji regionalnog takmičenja.

Nekadašnji kapiten košarkaških Zmajeva Jasmin Hukić nalazi se na sedmom mjestu najboljih tricaša lige. Nekadašnje krilo naše najbolje selekcije postigao je 608 u 240 odigranih utakmica.

Još jedan bivši reprezentativac naše domovine našao je svoje mjesto među prvih deset mjesta u dosadašnjih 13 sezona ABA lige. Feliks Kojadinović treći je prema broju izgubljenih lopti. U 91 utakmici izgubio je 246, što je 2,7 po susretu. Ipak, ovu neslavnu statistiku Kojadinović je popravio u rubrici "osvojene lopte". Bivši košarkaš Borca i Bosne je na sedmom mjestu najboljih kradljivaca, ukrao je 170 lopti tokom 91 susreta (1,87 po meču).

Play-maker naše najbolje vrste je i u samom vrhu liste košarkaša koji su tokom dosadašnjeg takmičenja u ABA ligi pretrpjeli najviše prekršaja. Kojadinović je ukupno faulira 510 puta, 5,6 po susretu. 

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Nažalost ni ove sezone BiH neće mnogo profitirati od regionalnog košarkaškog takmičenja. U redovima aktuelnog šampiona, Igokee, nastupaju tek trojica košarkaša rođena u BiH Draško Knežević, Aleksandar Radukić i Duško Bunić, dok jedan manje nastupa u redovima Krke, čiji dres ove sezone nose Imran Polutak i Jasmin Hukić, koji će imati priliku da napreduje na listi najboljih tricaša u historiji takmičenja.

Jedini košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine koji nastupa u ABA ligi biće Nemanja Gordić u dresu Cedevite.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti