Čitlučanin Planinić u FIBA momčadi godine
Zoran Planinić u dresu Tau

Čitlučanin Planinić u FIBA momčadi godine

Svjetska košarkaška organizacija (FIBA) već tradicionalno koncem godine bira najboljeg košarkaša starog kontinenta, kao i najboljeg mladog, pa je tim povodom već izabrana najbolja momčad godine koju sačinjava 12 igrača, a koji ujedno konkuriraju za najboljeg u ovoj godini na izmaku.

Među 12 odabranih je i Čitlučanin Zoran Planinić, inače hrvatski reprezentativac i član europskog prvaka CSKA iz Moskve, a koji je do ove sezone nastupao u redovima španjolske Tau Ceramice.

CSKA iz Moskve i Panathinaikos su jedini klubovi u ovom izboru zastupljeni sa po dva svoja igrača, a ujedno i jedina dva europska budući da osam preostalih igrača najbolje europske momčadi dolaze iz osam različitih klubova NBA Lige.

Titulu najboljeg od prošle godine brani Rus Andrei Kirilenko, član Utah Jazza, koji je dakako i ove godine pronašao svoje mjesto među 12 najboljih. Španjolska je jedina nacija sa dva kandidata (Pau Gasol, Rudy Fernandez), a nakon dugo godina svog kandidata u ovom izboru nema jedna košarkaška velesila kao što je Srbija.

Najbolju momčad po izboru FIBE sačinjavaju:

Zoran Planinić (Hrvatska, CSKA Moskva)
Tony Parker (Francuska, San Antonio Spurs)
Rudy Fernandez (Španjolska, Portland Trail Blazzers)
Ramunas Siskauskas (Litva, CSKA Moskva)
Pau Gasol (Španjolska, LA Lakers)
Nikola Peković (Crna Gora, Panathinaikos)
Luol Deng (Engleska, Chicago Bulls)
Hidayet Turkoglu (Turska, Orlando Magic)
Dirk Nowitzki (Njemačka, Dallas Mavericks)
Dimitris Diamantidis (Grčka, Panathinaikos)
Andris Biendris (Latvija, Golden State Warriors)
Andrei Kirilenko (Rusija, Utah Jazz)

Zanimljivo je napomenuti da su među 12 najboljih u konkurenciji za najboljeg mladog košarkaša Europe čak četvorica njih koji nastupaju za klubove iz NLB Lige, a riječ je o Milanu Mačvanu (Srbija, Hemofarm), Anti Delašu (Hrvatska, Split), Miroslavu Raduljici (Srbija, FMP), te Vladimiru Dašiću (Crna Gora, Budućnost).

Pored njih za najboljeg mladog evropskog košarkaša konkuriraju još:
Danilo Gallinari (Italija, New York Knicks), Donatas Motiejunas (Litva, Kaunas), Enes Kanter (Turska, Fenerbache), Kosta Koufos (Grčka, Utah Jazz), Nikos Pappas (Grčka, Real Madrid II), Omri Casspi (Izrael, Maccabi Tel Aviv), Ricky Rubio (Španjolska, Joventut), Tomas Satoransky (Češka, USK Prag).

LAUREATI U TRI POSLJEDNJE GODINE

2007. godina:
Igrač godine: Andrei Kirilenko (Rusija)
Najbolji mladi igrač: Ricky Rubio (Španjolska)

2006. godina:
Igrač godine: Theo Papaloukas (Grčka)
Najbolji mladi igrač: Rudy Fernandez (Španjolska)

2005. godina:
Igrač godine: Dirk Nowitzki (Njemačka)
Najbolji mladi igrač: Nikolaos Zisis (Grčka)
,

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.