Durant utišao Cleveland

Warriorsi na korak od osvajanja titule

Durant utišao Cleveland

D. Rakanović

Golden State Warriorsi savladali su noćas na gostovanju Cleveland Cavaliersa sa 118:113 i došli na korak od osvajanja NBA titule s obzirom da vode sa 3:0 u seriji. 

Cavsi su većim dijelom utakmice imali prednost, činilo se da su bili bolja ekipa i kontrolisali utakmicu, ali onda u posljednje tri minute nisu uspjeli postići niti jednog poena, dok je na drugoj strani fantastični Kevin Durant postigao sedam poena u posljednjim minutima utakmice. 

Za Cleveland je posljednje poene postigao J.R. Smith prednost domaćina (113:107) na nešto više od tri minute, i od momenta su stali. Golden State je vezao 11 poena preko Duranta i Curryja i došao do vrijedne pobjede. 

Prva četvrtina bila je većim dijelom izjednačena. Cavsi su bolje ušli u utakmicu, LeBron je bio nezaustavljiv, ali Warriorsi serijom 8:0 u posljednjem minutu dolaze do prednosti 39:32. Izuzetno su bili raspoloženi Warriorsi u šutu za tri poena, posebno Klay Thompson koji je postigao četiri trojke. Warriorsi su pogodili devet trojki, što je novi NBA rekord. 

U drugoj četvrtini ponovo je LeBron James dominirao za Cavse završivši poluvrijeme sa 27 poena, dok su Warrorsi imali dvojicu raspoloženih igrača Curryja i Thompsona. Warriorsi nakon prvog poluvremena imali prednost 67:61. 

Cleveland bolje ulazi i u treću četvrtinu, ali ovog puta nisu posustajali. Jamesu se pridružio Irving koji je bio nezaustavljiv, nakon tri četvrtine imao je 33 poena. Cavaliersi su u posljednju četvrtinu ušli sa pet poena prednosti 94:89. 

Cavsi su na polovini posljednjeg perioda imali šest poena prednosti (108:102), ali se Warriorsi ekspresno vraćaju nakon minute igre na samo jedan poena zaostatka (108:107). Cavsi trojkom J.R. Smitha na tri minuta do kraja ponovo dolaze do šest poena prednosti (113:107), imali su i napad da povećaju dodatno prednost koji nisu iskoristili. Warriorsi sa četiri brza poena dolaze do samo dva poena zaostatka (113:111) na nešto više od minut do kraja četvrte četvrtine.

Cavsi nisu iskoristili napad, a na drugoj strani iz tranzicije Durant pogađa trojku za prednost Warriorsa (114:113). Cleveland nije uspio iskoristiti napad, trojku je promašio Irving a Warriorsi su obezbijedili skok, nakon čega je Durant fauliran. Kevin je oba puta bio precizan sa linije za slobodna bacanja (116:113) na 13. sekundi do kraja. 

Cleveland je imao još jednu priliku da se vrati u utakmicu, ali je Igoudala odigrao odličnu odbranu na Jamesu koji je izgubio loptu. Cavsi su faulirali Curryja koji je pogodio oba bacanja i postavio konačan rezultat utakmice (118:113). 

U pobjedničkoj ekipi najefikasniji je bio Kevin Durant sa 31 poenom i osam skokova. Pratili su ga Klay Thompson sa 30 poena i Steph Curry sa 26 poena i 13 skokova. 

Kod Cavsa su se istakli LeBron James sa 39 poena, uz 11 skokova i devet asistencija.  Pratili su ga Kyrie Irving sa 38 i J.R. Smith sa 16 poena. 

Warriorsi vode sa 3:0 u seriji, a niti jedna ekipa u istoriji NBA play-offa nije preokrenula taj deficit. Četvrta utakmica na rasporedu je u noći subota na nedjelju od 3 sata, a domaćin će ponovo biti Cleveland.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi