Kanada novi svjetski prvak

Prva titula za Kanađane

Kanada novi svjetski prvak

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Kanade do 19 godina osvojila je naslov svjetskog prvaka.

Kanađani su večeras u finalu Svjetskog prvenstva uvjerljivo pobijedili Italiju rezultatom 79:60.

Od prve minute su Kanađani pokazali da su bolja ekipa. Već nakon prve dionice imali su plus 14 (24:10), da bi na poluvrijeme otišli sa 15 poena prednosti, 51:36.

Nastavak utakmice donosi nešto izjednačeniju košarku. Kanada je završila posao već nakon 30 minuta igre kada su otišli na plus 21 (69:48), te je bilo jasno kako ćemo dobiti novog prvaka svijeta.

Do kraja je Italija neznatno smanjila prednost na minus 19, te se moraju zadovoljiti srebrom na Mundobasketu.

RJ Barrett je predvodio Kanađane sa 18 poena i 12 skokova, iako je imao lošu šutersku noć. Većinu poena je ubacio sa slobodnih bacanja, a dobre partije su kod Kanade pružili Kigab i Darling sa po 12, te Wigginton sa 11 poena.

Kanađanima je ovo prvi naslov najbolje mlade selekcije svijeta.

Kod Italije Okeke je ubacio 14 poena, a Penna i Oxilia su ubacili po dva manje.

Bronzu je osvojila selekcija SAD-a. Amerikanci su u borbi za treće mjesto pobijedili selekciju Španije 96:72.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti