Lakersi pobjedom u odbranu naslova
Kobe prima prsten od Davida Sterna

Počela nova NBA sezona

Lakersi pobjedom u odbranu naslova

Počela je nova NBA sezona. Već prve noći imali smo priliku gledati četiri sjajne utakmice. Domaće pobjede su slavili Lakersi i Blazersi, dok su kući pjevajući otišli Ceticsi i Wizardsi.

Nekoliko igrača je obilježilo prvu noć, dok njih nekoliko zbog povreda nismo uopće gledali. Nije bilo u sastavima Gasola, Minga, McGradyja, Jamisona i Griffina, što je osiromašilo ovu prvu noć, dok smo uživali u velikom povratku sjajnog Gilberta Arenasa.

Nova NBA sezona u Staples Centru počela je svečano. Pred utakmicu je stigao komesar NBA lige David Stern i donio prstenove za osvojeni naslov prošle sezone, a svi su ih dobili osim Rona Artesta koji nije bio član Lakersa prošle sezone, ali je zato pun motiva da to učini ove sezone.

Lakersi su na otvaranju nove sezone odigrali vrlo dobru utakmicu i slavili deveti put u nizu nad gradskim rivalima Clippersima rezultatom 99:92. Lakersi su već na početku stvorili osjetnu rezultatsku prednost kako bi im kasnije lakše bilo. Prvu četvrtinu su dobili rezultatom 32:22, dok je druga završila nerješeno 27:27.

Treći period igre Lakersi nisu odigrali na svom nivou i Clippersi ga dobijaju sa 26:17 i tako u posljednju četvrtinu ulaze sa samo poenom zaostatka. Ipak, Lakersi su u posljednjih dvanaest minuta pokazali svoj kvalitet i posljednji period rješili u svoju korist rezultatom 23:17 za konačnih 99:92.

Lakersi su prvu utakmicu igrali bez povrijeđenog Pau Gasola čije je mjesto u petorci zauzeo Lamar Odom koji je postigao 16 poena i 13 skokova, dok je najefikasniji igrač Lakersa bio Kobe Bryant sa 33 poena, a Andrew Bynum je postigao 26 poena na svoj 22.rođendan. Ron Artest je u svom debiju u dresu Lakersa postigao 10 poena i vrlo dobro je surađivao s Odomom.

Kod Clippersa je najbolji bio Eric Gordon sa 21 poenom, Chris Kaman je dodao 18 poena i 16 skokova, Marcus Camby 16, Craig Smith s klupe 12, dok je Baron Davis postigao samo 2 poena uz katastrofalan šut za dva poena 1/9. Prvi izbor drafta Blake Griffin zbog povrede nije igrao i pauziraće šest sedmica.



Druga velika utakmica otvaranja odigrana je u Clevelandu gdjesu domaći Cavsi poraženi od Boston Celticsa sa 95:89. Bolje su Cavsi otvorili utakmicu i prvu četvrtinu dobili sa 28:21, ali su Celticsi u drugoj briljirali i rješili je u svoju korist sa 30:17. Ostale dvije bile su izjednačene. Boston je dobio treću 21:20, a Cleveland četvrtu sa 24:23.

LeBron James je odigrao još jednu odličnu utakmicu, ali u tandemu sa Shaqom nije izgledao nimalo dobro što je odmah ponudilo dosta skepticizma kada je u pitanju naslov prvaka. James je ubacio 38 poena i imao 8 asistencija, Shaq je postigao po 10 poena i asistencija, dok je Mo Williams imao 12 poena.

U pobjedničkom timu je ubojita trojka bila odlična. Paul Pierce je imao 23 poena i 10 skokova, Ray Allen 16 poena, Kevin Garnet 13 poena i 10 skokova, dok je Rajon Rondo  dodao 9 poena i podijelio 10 asistencija, a pojačanje Rasheed Wallace postigao je 12 poena i imao je 3 skoka.



Portland je na otvaranju nove sezone bio bolji od Houstona rezultatom 96:87. Itekako se osjetilo neigranje Minga i McGradyja kod Rocketsa koji teško da bez njih mogu do doigravanja. Greg Oden je ubacio samo 2 poena za Blazerse, ali je u odbrani bio odličan, imao je 12 skokova i 5 blokada. Najbolji u redovima Blazersa bio je igrač s klupe Travis Outlaw koji je postigao 23 poena, Brandon Roy je dodao 20.

Prvo ime Houstona bio je Aaron Brooks sa 19 poena, dok je Trevor Ariza u debiju postigao 12 poena koliko je postigao i Kyle Lowry s klupe. Pojačanje iz Evrope David Andersen je odigrao odlično svoju prvu utakmicu u NBA ligi i postigao je 11 poena i imao 5 skokova, dok e Luis Scola postigao samo 3 poena.

Dvije godine nije odigrao ozbiljnu utakmicu zbog povrede i sad kad je konačno zdrav igra Washingtona liči na nešto. Sjajni Gilbert Arenas je s 29 poena i 9 asistencija odveo svoj tim do pobjedeu Dallasu rezultatom 102:91 nad vrlo šuterski neraspoloženim Mavericksima.

Dvojac s klupe Washingtona odlučio je utakmicu. Andray Blatche je postigao 20, a Randy Foye 19 poena. Caron Butler je dodao 16 poena i 8 skokova. Washington je igrao bez povrijeđenog Antawna Jamisona kojeg neće biti najmanje osam utakmica.

Kod Dallasa je Dirk Nowitzki imao 34 poena i 9 skokova, ali uz katastrofalan šut 10/25. Shawn Marion je ubacio 16 poena, Juan Barea 13, a Jason Terry 12. Jason Kidd je imao samo 4 poena uz 6 asistencija.

Rezultati:

LA Lakers – LA Clippers 99:92
Cleveland – Boston 89:95
Portland – Houston 96:87
Dallas – Washington 91:102

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.