NBA: Zapadna konferencija
Novi veliki tandem Bryant-Artes

Predstavljamo novu NBA sezonu

NBA: Zapadna konferencija

Zapadna konferencija će ponovo biti u znaku Lakersa i Spursa, i među njima treba tražiti novog ili starog prvaka. Lakersi i Spursi bi trebali biti u velikoj prednosti nad ostalim timovima, dok će razlika između trećeg i devetog mjesta biti u nekoliko pobjeda.

Od ekipa koje ne mogu u doigravanje tu su Memphis, Oklahoma, Minnesota i Sacramento, dok ostali svi mogu do pozicije osam, a najmanje šanse za to imaju Clippersi.

Na Zapadu će najveća konkurencija biti u Sjeverozapadnoj diviziji gdje s podjednakim šansama za prvo mjesto ulaze Denver, Portland i Utah, dok Minnesota i Oklahoma nemaju nikakvih šansi za prvo mjesto, a ni za doigravanje. Oklahoma ima odličnog Kevina Duranta, ali to je premalo za ozbiljniji rezultat, dok Minnesota odlaskom Kevina Garneta više nije ozbiljan tim. Kevin Love i Al Jefferson su odlični igrači, ali vanjska linija je rak rana Minnesote.

Denver je ovog ljeta izgubio Linasa Kleizu, ali Andersen ulazi potpuno zdrav u sezonu, dok Anthony i Billups mogu svakome ubaciti sto poena. Prošle sezone su nakon 25 godina prošli u finale konferencije, a ove sezone žele to ponoviti, ali mora se priznati da će biti jako teško.

Portland konačno liči na pravi tim. Prošle sezone su nakon dugo godina prošli u doigravanje,a ove sezone žele korak dalje. Oden, Fernandez, Outlaw, Aldridge, Roy su odlični igrači, a stigao je i iskusni Andre Miller, tako da sada imaju i potrebno iskustvo. Utah ima velikog trenera Sloana, ali ima i ponajboljeg playa Derona Williamsa. Doigravanje im ne bi trebalo pobjeći, a za nešto više ipak nisu dovoljno dobri.

Divizija Pacifik je sastavljena od četiri kalifornijska tima, Lakersa, Clippersa, Kingsa i Warriorsa, te jednog uljeza iz Arizone Phoenix Sunsa. Realno gledajući Lakersi ovdje nemaju pravu konkurenciju. I ove sezone su prvi favoriti ne samo na Zapadu nego i u cijeloj ligi. Ostali su bez Arize, ali su dobili iskusnijeg Artesta koji ako bude ozbiljan može biti bolji igrač.

Kobe Bryant ga već oslovljava sa najbolji prijatelj, a posebno pažnju treba obratiti na Adama Morrisona. Momak je prije nekoliko godina proglašen za ponajboljeg igrača koledža, ali su ga povrede uništile. Ove sezone se vraća potpuno zdrav, a koliko će se uklopiti teško je reći. Ipak, i bez njega Lakersi su najveći kandidat za naslov.

Wariorsi imaju Monte Ellisa, a na draftu su uzeli najboljeg šutera Stephena Curryja, ali su pod obručem malo tanki. Ipak, trebali bi uhvatiti doigravanje, dok će Clippersima to biti znatno teže. Iako su dobili prvi izbor drafta  Blakea Griffina teško mogu do doigravanja. Phoenix sa zdravim Stoudemireom i veteranima Nashom i Hillom može do doigravanja, ali zbog tanke klupe teško mogu više od prvog kruga.

Ono što su u Pacifiku Lakersi to su na Jugozapadu Spursi. Parker, Duncan i Ginobili su uigrana trojka, a Gregg Popovich ponajbolji trener lige. Ovog ljeta su doveli sjajnog šutera Richarda Jeffersona,a Duncan je pod obručem dobio pomoć u McDyesu i "najvećoj krađi" drafta DeJuanu Blairu. Blair je na koledžu bio ponajbolji centar, ali su ga na draftu svi preskočili zbog navodno male kilaže. Spursi su ga dočekali u drugom krugu i bili su više nego zadovoljni. San Antonio može i do titule prvaka.

Druga dva teksaška kluba Houston i Dallas mogu do doigravanja, ali dalje od prvog kruga ne mogu. Nowitzki i Kidd su odlični igrači, a ostali su samo dobri. Nisu klasa koja može odvesti Maverickse do trofeja. Problem Houstona je povreda Minga, dok McGrady dolazi nakon propuštene godine dana što može jako utjecati na njegovu formu. Dolazak Arize je pojačanje, ali su izgubili Artesta, tako da su na istom.

New Orleans s mladim trenerom Byronom Scottom ima ambicije da uđe u doigravanje i to može ostvariti. Chris Paul, Peja Stojaković i David West su velika imena koja to mogu ostvariti, dok Memphis nema nikakvih izgleda da nešto napravi. Oni su možda najslabiji tim cijele lige.

Prognoza:

Sjeverozapad

1. Denver
2. Portland
3. Utah
4. Oklahoma
5. Minnesota

Pacifik

1. LA Lakers
2. Phoenix
3. Golden State
4. LA Clippers
5. Sacramento

Jugozapad

1. San Antonio
2. New Orleans
3. Houston
4. Dallas
5. Memphis

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.