Pelicansi od danas stanuju u New Orleansu

Hornetsi odlaze u historiju

Pelicansi od danas stanuju u New Orleansu

M. Šljivak

NBA franšiza pod nazivom Hornets danas je i zvanično otišla u historiju, a tim iz New Orleansa koji je u proteklim godinama nosio naziv Hornets od danas zvanično nosi naziv Pelicans.

Hornetsi su igrali u NBA ligi od 1988. godine kada su se pojavili u NBA ligi u gradu Charlotteu, a od 2002. godine su igrali u New Orleansu. Ipak, vlasnik franšize Tom Benson je želio promijeniti ime time na nešto što je bliže lokalnom stanovništvu. Pokušao je od Utaha otkupiti ime Jazz koje su u New Orleansu imali u početnim sezonama u NBA ligi, no u Salt Lake Cityju nisu željeli ni da čuju za ovu soluciju.

U decembru 2012. godine, Benson je objavio da će se tim u narednoj NBA sezoni zvati Pelicansi, a pošto je regularni dio ove sezone okončan za tim iz New Orleansa, oni su od danas i zvanično postali Pelicansi.

Hornetsi su najuspješni period imali početkom i sredinom 90-ih godina kada su u ekipi imali Larryja Johnsona i Alonza Mourninga, te su godinama bili u vrhu NBA lige. Ipak, odlaskom u New Orleans, Hornetsi su tek na momente predvođeni tada Chrisom Paulom podsjećali na stare dane Hornetsa, ali odlaskom Paula u Clipperse tim je postao jedan od najlošijih u ligi, a ovu sezonu su završili sa omjerom od 27 pobjeda i 55 poraza.

Iako su Hornetsi od danas u penziji, postoji mogućnost da ovo ime uzme ponovo tim iz Charlottea, koji bi mogli ponovo postati Hornetsi umjesto Bobcatsi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti