San Antonio preko Oklahome do velikog finala NBA lige
Foto: EPA

Spursi ponovo s Miamijem

San Antonio preko Oklahome do velikog finala NBA lige

M. Šljivak

Košarkaši San Antonio Spursa plasirali su se u veliko finale NBA lige. Tim iz Texasa je u šestoj utakmici finala Zapadne konferencije savladao na gostovanju Oklahoma City Thunder nakon produžetka  112:107, te sa ukupnih 4:2 u seriji odlaze u finale gdje ih kao i prošle sezone čeka Miami Heat.

Nakon boljeg uvoda u meč od strane Spursa, Oklahoma je u ostatku prve dionice bila mnogo bolja. San Antonio je poveo 6:2, ali su dopustili seriju od 11:0, a domaći košarkaši su zatim bez puno problema održavali prednost u prvoj četvrtini, koju su dobili 23:20.

Druga dionica je donijela dosta izjednačenu košarku. Nakon što su Spursi ponovo uspjeli da dođu do tri poena prednosti (30:27), Thunder novom serijom, ovog puta od 8:0, prelazi u vodstvo. Uspjeli su domaći košarkaši sačuvati prednost do kraja prvog poluvremena, a na odmor su otišli sa sedam poena prednosti, 49:42.

Spursi su u nastavak ušli bez Tonyja Parkera, koji je zaradio povredu članka. Ipak, i bez sjajnog Francuza su uspjeli da dođu do pobjede. Doveli su Spursi rezultat u egal, a fantastičnom serijom od 13:2 u završnom dijelu trećeg perioda u posljednju dionicu ulaze s velikih 10 poena prednosti, 79:69.

Međutim, prednost gosti nisu iskoristili. Uspjela je Oklahoma da u uzbudljivoj završnici poenima Russella Westbrooka s linije slobodnih bacanja da izbori produžetke (101:101), gdje se bolje snalaze izabranici Gregga Popovicha.

Iako su na dvije minute do kraja imali prednost 107:106, domaći košarkaši do kraja utakmice nisu ubacili nijedan poen. Tim Duncan je pogađao za prednost Spursa, a pobjedu i plasman u veliko finale je potvrdio Boris Diaw s linije slobodnih bacanja za konačnih 112:107.

Boris Diaw je bio nezaustavljiv u ovom susretu. Ubacio je 26 poena, dok je sjajan bio Tim Duncan s 19 poena i 15 skokova. Kawhi Leonard je ubacio 17, a Manu Ginobili 15 poena.

Russell Westbrook je ubacio 34 poena kod Oklahome, a Kevin Durant je imao 31 poen i 14 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti