Aktuelni prvak trijumfovao u Danskoj

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2016

Aktuelni prvak trijumfovao u Danskoj

M. Skaka

U glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, proteklog vikenda je održano drugo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016. Pobjedu je pred 40.000 gledalaca u velikom stilu odnio aktuelni prvak, Gary Hunt.

U subotu 18. juna, na drugoj od devet stanica Red Bull Cliff Divinga ove sezone, uprkos neugodnim vremenskim uslovima uz jake nalete vjetra od 55 km/h i hladnu vodu u Kopenhagenu, najbolji svjetski skakači su priredili izuzetnu predstavu za 40.000 okupljenih gledalaca.

Najbolji u skokovima sa 28 metara visoke platforme, smještene na krovu čuvene zgrade Opere u Kopenhagenu, bio je aktuelni prvak Gary Hunt, koji je zabilježio svoju prvu ovosezonsku pobjedu. Bila je to njegova 26. pobjeda na ukupno 52 takmičenja održana u osmogodišnjoj historiji prvenstva. Hunt je u Kopenhagenu postavio i novi rekord u broju bodova osvojenih na jednom takmičenju.

„Uslovi su bili teški, bilo je hladno. Ali i to je dio posla cliff divera, morate biti spremni da se prilagodite svim uslovima. Ja sam Englez, tako da sam navikao na hladnoću,“ izjavio je Hunt nakon takmičenja.

No, najveće iznenađenje priredio je Kris Kolanus, koji je nastupio s pozivnicom i osvojio drugo mjesto. Poljak je imao još razloga za slavlje: on i njegova djevojka Anna Bader, također skakačica, istog su dana objavili da čekaju bebu. Inače, on je u Kopenhagenu postao tek drugi takmičar s pozivnicom u historiji prvenstva koji je zauzeo mjesto među tri prvoplasirana.

Podsjećamo, prvi put da se takmičar koji nije u stalnoj postavi skakača popenje na pobjedničko postolje, desilo se prošle godine u Mostaru, kada je Meksikanac Sergio Guzman osvojio drugo mjesto na prvom Red Bull Cliff Diving takmičenju održanom u našoj zemlji.

A upravo je pobjednik iz Mostara, Jonathan Paredes (Meksiko), u Kopenhagenu zauzeo treće mjesto, što mu je bilo dovoljno da zadrži vodeću poziciju u ukupnom poretku prvenstva, zahvaljujući pobjedi na otvaranju sezone prije dvije sedmice u Teksasu. Drugi u ukupnom poretku je Gary Hunt, a treći Čeh Michal Navratil.

Snimak takmičenja u Kopenhagenu možete pogledati na Red Bull TV.

Prvenstvo se nastavlja 9. jula na liticama portugalskih Azora, gdje će biti održano i drugo takmičenje prvenstva za žene. Najbolje svjetske skakače u vodu u našoj zemlji ćemo ponovo gledati 24. septembra, na Starom mostu u Mostaru. Do tada, dešavanja u prvenstvu pratite na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi