Barakude čuvaju vrh
Miho Bošković je jedna od najvećih zvijezda SP

Roma 2009

Barakude čuvaju vrh

Danas u Rimu počinje SP u vaterpolu, a titulu brani Hrvatska koja je i na ovom SP jedan od glavnih kandidata za naslov.

Samo prvaci grupa idu direktno u četvrtfinale, dok će drugi i treći igrati baraž za plasman među osam najboljih ekipa. Ono što će obilježiti ovo SP je odlazak nekih velikih zvijezda ovog sporta sa svjestske scene kao što su Vićan, Smodlaka, Vrdoljak, Raul Perone, Kasas, Ikodinović, Šapić, Uskoković koji više ne nastupaju za svoje nacionalne timove, kao i nekoliko povrijeđenih igrača poput Jokovića, Markovića ili Vujasinovića koji neće biti u mogućnosti da pomognu svojim kolegama u boju na medalje.

Ipak, i bez njih dobrog vaterpola neće nedostajati ni u kom slučaju. Među glavne kandidate za naslov ubrajaju se Crnogorci koji dolaze u najjačem sastavu izuzev Uskokovića koji se oprostio od reprezentacije, zatim olimpijski prvaci Mađari, aktuelni svjetski prvaci Hrvati, te u posljednje vrijeme sve bolji Amerikanci.

Ovdje, naravno, ne treba isključiti ni uvijek jaku Srbiju, te Španiju koja nakon dugo godina neće imati bratski par Perrone, jer se Raul oprostio od nacionalnog tima. Ne treba zaboraviti ni Italijane koji će imati veliku podršku domaćih navijača. Ostali timovi ne bi trebali zadavati veće probleme spomenutim reprezentacijama.

Grupa A

U ovoj grupi su Mađari apsolutni favoriti, i ne bi trebali imati problema da izbore prvo mjesto u grupi. U svojim redovima imaju sjajne igrače počevši od izvanrednog golmana Martona Szivosa , preko odlične vanjske linije u kojoj dominiraju Norbert  Madaras, Daniel Varga i Gabor Kiss. Po krilima su odlični Gergelly Kiss i Victor Nagy , a na klupi imaju sjajnog stručnjaka Denesa Kemenya koji ima veliku podršku domaće javnosti, ali i veliki teret na svojim leđima, jer mađarski navijači očekuju barem finale, sve ispod toga za njih predstavlja neuspjeh. Mađari imaju kadar za to, a da li će ispuniti želje domaće javnosti pitaće se i Crnogorci i Hrvati.

Njemačka nakon nekoliko sušnih godina konačno ima solidan tim koji može proći grupu, a dalje sve zavisi od jačine protivnika, jer će sigurno u baraž, pošto je prvo mjesto rezervirano za Mađarsku. Glavne zvijezde ove Njemačke us srpski centar Marko Savić i odlični dešnjak Marc Politze koji ima izuzetno jak udarac.

Borba za treću poziciju koja također vodi u baraž vodi će se između Kanade i Južne Afrike. Kanada ukoliko bude igrala kao prošle godine u Pekingu neće imati problema za prolazak u baraž,a Afrikanci su tu samo da popune mjesto  kojo je rezervirano  za jedan afričk tim.

Grupa B

Meč ove grupe između Crne Gore i Hrvatske već je proglašen finalom prije finala. Crna Gora ima izuzetno kvalitetan tim, i sve osim jedne od prve tri pozicije bio bi podbačaj za ovaj tim koji s klupe uzvrsno vodi Petar Porobić. Nema tu više legende Veljka Uskokovića, ali su tu još uvijek braća Janović, Mlađan i Nikola, koji igraju u vrhunskoj formi. Nakon oporavka od povrede u tim se vraća potpuno zdravi Vladimir Gojković koji će donijeti jednu novu snagu crnogorskom timu. Aleksandar Ivović, Boris Zloković, Zdravko Radić, Predrag Jokić, Draško Brguljan i ostali garancija su sjajnog vaterpola u izvedbi Crne Gore.

Hrvatska na prvenstvo dolazi kao branitelj naslova od prije dvije godine u Melbournu, ali i nakon razočaravajućih rezultata u završnici Svjetske lige i MI. Nema više Smodlake, Vrdoljaka, Vićana i Fatovića, nema povrijeđenih Jokovića i Markovića, ali su tu neki novi klinci poput Sukna, Antonijevića, Buljubašića i Brzice koji bi trebali donijeti jednu novu dimenziju u igri Barakuda. Hrvatsku svi vide kao drugu u ovoj grupi iza Crne Gore, ali će Ratko Rudić u miru pripremiti svoje igrače za borbu za naslov, to je sigurno.

Brazil i Kina su dva svijeta iza Crne Gore i Hrvatske, ali će jedna od njih ići u baraž, a tome su Brazilci puno bliži.

Grupa C

Srbija na SP dolazi bez Ikodinovića, Vujasinovića, Šapića, ali su tu još uvijek sjajni golman Slobodan Soro, zatim Nikić, Udovičić, Filipović, Rađen, Aleksić, Prlainović, te braća Pijetlović. Dva mlada igrača Mitrović i Avramović bit će pod posebnim povećalom menadžera kao dvije potencijalne buduće zvijezde, a Dejan Udovičić je izvrstan stručnjak da sve to sklopi u jedan kolektiv koji bi Ajkulama mogao donijeti borbu za medalju.

Španija će im biti najveći rival u ovoj grupi. Iako Španci više nemaju Raula Perronea, tu je drugi Perrone, Felipe koji je također izvanredan igrač, zatim tu su sjajni golman Aguilar, pa sjajni strijelci Molina, Perez, Garcia i Lopez, tako da Špance niko ne smije podcijeniti. Iako im se klupski vaterpolo u posljednje vrijeme nalazi u određenoj krizi, njihiva reprezentacija uvijek pruža dobre igre, tako da nema sumnje da će i ovaj put biti tako.

Australija nema šanse za jednu od prve dvije pozicije, ali je zato apsolutni favorit u odnosu na Kazahstan u borbi za treće mjesto i put u baraž.

Grupa D

Italija kao domaćin imaće veliku odgovornost prema domaćoj javnosti koja od njih traži barem polufinale, ali realno gledajući to će biti jako teško ostvariti. Glavni rival za prvo mjesto u grupi je SAD, čiji vaterpolo iz godine u godinu napreduju nevjerovatnom brzinom. Talijani imaju sjajnog golmana Stefana Tempestia koji je u stanju zaključati svoju mrežu, tu je odlični centar Alessandro Calcattera, te Hrvat Goran Fiorentini. Dodamo li tu još sjajnu vanjsku liniju sa Mangianteom, Fellugom i Gallom, onda je jasno da Italijani neće biti samo prolaznici u vlastitom dvorištu.

SAD imaju strašan tim. Merill Mose je odličan golman, a vanjska linija sa Azevedom i Smithom je jedna od najjačih na prvenstvu. Oni su sigurno jedni od glavnih kandidata za medalju.

Borba za treću poziciju će se voditi između solidne Rumunije koja iz godine u godinu ima sve bolji tim, te Makedonije koja je pokupila sve one Hrvate i Srbe koji nemaju mjesta kog Rudića i Udovičića. Ipak, Rumuni su za nijansu bolji, i Makedonci će vrlo teško do trećeg mjesta u ovoj grupi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.