Cancellara slavio na klasiku
Cancellara je u sjajnoj formi

108. izadnje utrke Pariz - Roubaix

Cancellara slavio na klasiku

M. Maksimović

Švicarski biciklist Fabian Cancellara pobjednik je 108. utrke Pariz - Roubaix, najveće jednodnevne utrke na svijetu. Švicarac je do pobjede došao u samoj završnici utrke, kada je skupio dvije minute prednosti ispred  Norvežanina Thora Hushovda i Španjolca Juana Antonia Fleche.

Cancellara, trostruki svjetski prvak i zlatni iz Pekinga na kronometar, je 45 kilometara prije cilja iza sebe ostavio Toma Boonena, Thora Hushovda, Juana Antonija Flechu koji nisu mogli
pratiti visoko ritam u finišu. U cilju je Cancellara imao vrijeme 6 sati, 35 minuta, 10 sekundi, dok su Hushovd i Flecha ostali kratki dvije minute, što je jedna od najvećih prednosti pobjednika, nakon Drugog svjetskog rata.
Najveću prednost je ostvario Eddy Merckx 1970.godine. Ukupno ovo je bio drugi trijumf na ovoj prestižnoj utrci za Cancellaru koji je slavio i 2006.godine. Čovjek sa najviše pobjeda je Roger De Vlaeminck koji je četiri puta bio pobjednik, a njegov rezultat je pokušao u nedeljnoj utrci dostići Tom Boonen koji ima tri pobjede i koji je slavio posljednje dvije godine. Do četvrte pobjede Boonen nije mogao, utrku je završio na petom mjestu.


Legendarni klasik Paris-Roubaix vozi se u dužini od 259 kilometara, a neke dionice po popločanom putu, (kocki) koje po kiši mogu biti jako opasne za bicikliste. Tako je u 108.izadnju utrku nastupilo 193 biciklista, a utrku je završilo njih 74.
Rezultati:
1.Fabian Cancellara (Švi, Saxo Bank) 6h35:10
2.Thor Hushovd (Nor, Cervelo) +2:00
3.Juan Antonio Flecha (Špa, Sky) +2:00
4.Roger Hammond (VB, Cervelo) +3:14
5.Tom Boonen (Bel, Quick Step) +3:14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti