Cancellara slavio u prvoj dionici

Vuelta Espana

Cancellara slavio u prvoj dionici

Danas je počelo 64. izdanje Vuelta Espane, jedne od najvećih biciklističkih utrka na svijetu. Po drugi put u njenoj historiji utrka nije počela iz Španije nego iz Holandije, a prvi put se desilo 1997. godine, kada je Vuelta krenula iz Portugala.

U holandskom Assenu danas je vožena individualna utrka na dionici 4,8 kilometara. Utrka je vožena na motociklističkoj stazi,a privukla je preko 50.000 zaljubljenika u ovaj sport. Trka će u naredna dva dana proći kroz dio Njemačke i Belgije, a zatim će se preseliti u Španiju. 

Pobjednik prve etape je olimpijski prvak u sprintu Švicarac Fabian Cancellara, koji je utrku odvezao za 5 minuta i 20 sekundi. Inače je utrka bila veoma brza, a čak svi  biciklisti plasirani do 16 mjesta za pobjednikom su imali zaostatak unutar 21 sekunde. 

Drugo mjesto iza Cancellare osvojio je Tom Boonen, dok je kao treći na postolju završio Tyler Farrar. Iza njih su ostali Jens Mouris, Daniele Bennati, Roman Kreuziger, dok su dvojica sjajnih biciklista Aleksander Vinokourov i Ivan Basso završili na sedmom i osmom mjestu. 

Među deset najboljih su još ušli Alejandro Valverde i Maciej Bodnar, dok je jedan od velikih favorita za ovogodišnji naslov Samuel Sanchez završio tek kao dvadesetdeveti. Ipak, Vuelta je slabija zbog izostanka prve zvijezde Alberta Contadora. 

Sutra se vozi druga etapa duga 203,7 kilometara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti