Contador pobjednik utrke po Baskiji

Dominacija Contadora

Contador pobjednik utrke po Baskiji

U posljednjoj, šestoj etapi, biciklističke utrke po Baskiji na rasporedu je bio kronometar od Markina do Xemeina dugačak 26 kilometara, a slavio je Nijemac Tony Martin (Quick-Step), koji za sedam sekundi nadmašio Španjolca Alberta Contadora (Tinkoff-Saxo), ali Contadoru je to bilo dovoljno da osigura naslov ukupnog pobjednika.

Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Poljaku Michalu Kwiatkowskom (Quick-Step), koji je zaostao 49 sekundi, a treći je bio Francuz Jean-Christophe Peraud (AG2R) sa zaostatkom od minute i 4 sekunde. Contador je do sada u karijeri bio pobjednik  utrke Tour de France 2007. godine, a 2008. je pobijedio na Giro d'Italia i Vuelta a España s Astanom. Također, pobjednik je Tour de France-a 2009. i 2010. godine kao član kazahstanskog tima Astana. 2011. osvojio je svoj drugi Giro d'Italia, ovaj put kao član tima Saxo Bank SunGard. Peti je biciklist u istoriji koji je osvojio sva tri Grand Toura (Giro, Vuelta i Le Tour) i prvi Španjolac kojemu je to uspjelo.

Rezultati šeste etape:
1. Tony Martin (Nje, Omega Pharma - Quick-Step) 38:33
2. Alberto Contador (Špa, Tinkoff - Saxo) +0:07
3. Michal Kwiatkowski (Polj/OmegaPharma-Quick-Step) +0:15
4. Simon Špilak (Slo, Katusha) +0:16
5. Jean-Christophe Peraud (Fra, AG2R) +0:35

Ukupni poredak:
1. Alberto Contador (Špa, Tinkoff - Saxo) 21:09:11
2. Michal Kwiatkowski (Pol, Omega Pharma-Quick-Step) +0:49
3. Jean-Christophe Peraud (Fra, AG2R) +1:04
4. Simon Špilak (Slo, Katusha) +1:07
5. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) +1:07

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.