Ding i Selby u finalu Svjetskog prvenstva u snookeru

Sjajni mečevi u polufinalu

Ding i Selby u finalu Svjetskog prvenstva u snookeru

A. Beganović

Svjetsko prvenstvo u snookeru koje se igra u Sheffieldu u legendarnom Crucible Thetaru za nagradni fond od 1.5 miliona funti ušlo je u samu završnicu. Naime, u protekla tri dana igrani su polufinalni mečevi, a plasman u finale osigurali su Ding Junhui i Mark Selby. 

Iako je plasman na završni dio smotre najboljih svjetskih snooker igrača izborio kroz kvalifikacije, 17. igrač svijeta Ding Junhui u Crucible Thetaru je pružao sjajne partije i zasluženo je stigao u finale.

U polufinalnom meču, koji se igrao na sedamnaest dobijenih frameova, savladao je Alana McManusa rezultatom 17:11. Ding je sjajno otvorio meč i nakon prve sesije imao je prednos od četiri framea (6:2). I na početku druge sesije Ding je dominirao, poveo je 9:2, ali onda se budi McManus i uzastopno osvaja pet frameova, te se na novi odmor odlazi pri rezultatu 9:7.

Smanjio je McManus na početku treće sesije na 9:8, no do kraja je Ding povećao prednost na 14:10. U trećoj sesiji Ding je samo završio ono što je gradio tokom cijelog meča. Deset trocifrenih breakova je napravljeno na meču što je novi rekord. Čak sedam puta je Ding napravio trocifreni break i to je novi rekord jednog igrača u Crucibleu, a McManus je meč završio sa tri trocifrena breaka.

Drugi polufinalni meč između Marka Selbyja i Marca Fua bio je mnogo uzbudljiviji, a na kraju je slavio Selby rezultatom 17:15. Nekadašnji svjetski prvak Selby bolje je otvorio meč i nakon prve sesije bio je u prednosti (5:3), da bi drugu sesiju istim rezultatom u svoju korist riješio Fu, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 8:8.

U u trećeoj sesiji ništa novo, odnosno izjednačena igra, te se i u odlučujuću ulazi prije neriješenim rezultatom (12:12). Igralo se u posljednjoj sesiji frame za frame do 15:15, a Selby je konstantno bio u prednosti, da bi posljednja dva framea dobio Selby za konačnih 17:15. Na meču je napravljenao pet trocifrenih breakova, četiri od strane Fua, te jedan od strane Selbyja. Zanimljivo je i to da je 24. frame trajao 76 minuta i 11 sekundi što je najduže u Crucible historiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi