Ime Hercegovac odjekuje i u Japanu

Sjajna sportska priča iz Mostara

Ime Hercegovac odjekuje i u Japanu

Lijepu sportsku priču, u gradu na Neretvi, u posljednje vrijeme, pričaju članovi i treneri judo kluba Hercegovac iz Mostara.  

Sam klub osnovan je 1963. godine i jedan je od najstarijih klubova u Bosni i Hercegovini i regiji. U Hercegovcu trenira preko 100 djece, odvojenih u šest homogenih grupa, a klub ima sve selekcije, od "judo beba", do seniora. Sve grupe i svi treninzi odvijaju se pod budnim očima i nadzorom trenera, inače nosioca crnog pojasa I dana Marka Zrimšeka i Mile Brkića.

Samo u ovoj, 2017. godini mostarski borci sudjelovali su na 30 turnira organiziranim u našoj zemlji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Belgiji, Srbiji, Albaniji i šire. Na tim turnirima poželi su čak 374 odličja, od kojih je više od pola zlatnih. Klub se diči sa 5 državnih prvaka, te s medaljama s Balkanskog prvenstva za juniore i juniorke. Pred Hercegovcem je slijedeći vikend EP za mlađe seniore, do 23.godine, a najveće nade se polažu u Danicu Jurić u kategoriji do 78kg.

Da u ovom klubu rade odlično, potvrdila je i vijest da je rad Hercegovca prepoznala i japanska NPO organizacija, na čijem je čelu jedan od najvećih judaša u povijesti, sensei Yamashita. Naime, trener Marko Zrimšek pozvan je na trenerski seminar u Japanu koji će trajati čak mjesec dana. Zrimšek na put u daleki Japan, inače kolijevku ovog plemenitog sporta, kreće 15.11., a zajedno sa svim sudionicima seminara, bit će u mogućnosti posjetiti Tokyo Grand Slam, Tokai sveučilište, grob Jigoro Kanoa i mnoge druge znamenitosti. 

Sama činjenica da je veliki Yamashita prepoznao rad u Hercegovcu, još je jedno od niza priznanja za ovaj sve uspješniji sportski kolektiv. Ostaje, za kraj, još i nada, da će gradske i kantonalne vlasti, kada su već Japanci, prepoznati i imati sluha za klub koji pronosi slavu Mostara sve do Dalekog istoka. Klub koji se zasada financira isključivo od članarina, te donacijama ljudi dobre volje, te koji bi uz adekvatnu pratnju spomenutih institucija, ionako sjajne rezulate, podignuo na višu razinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi