Luke Donald najbolji u 2011.godini
Luke Donald

Prvi Englez kojem je to pošlo za rukom

Luke Donald najbolji u 2011.godini

M. Maksimović

Englez Luke Donald, proglašen je za najboljeg golfera PGA Toura za 2011.godinu. Donald je može se reći u ovoj godini ispisao nove stranice istorije golfa.

Postao je prvi golfer koji je objedio titule na PGA i European Tour-u, prvi Englez uopšte od trenutka kada je ustanovljena ova nagrada 1990.godine. Prije njega je ''najbliži'' Engleskoj bio Irac Padrig Harington koji je proglašen za najboljeg 2008.godine.

Donald je u ovoj PGA sezoni odigrao 19 turnira, dva je osvojio, a radi se o WGC-Accenture Match Play Championshipu i Children's Miracle Network Hospitals Classicu. Dva puta je završio na drugom, tri puta na trećem mjestu, a turnir za ulazak u istoriju odigrao je u Dubajiu. Donald je morao završiti među devet najboljih, a da Rory McIlroy ne ostvari pobjedu. Na kraju je Donald završio na više nego odličnom trećem mjestu, dok je Irac još jednom ostao bez gasa u završnici, plasirao se tek na 11.mjesto.

Uz sjajne rezultate u golfu ide i gomila novca, pa je Donald u ovoj sezoni zaradio 6,683,214 dolara ispred Webba Simpsona (6,347,353) i Nicka Watneya (5,290,673)

''Mali broj igrača je pokuša ovo napraviti, još manji broj uspije da napravi ovo što sam ja uradio. Nije lako biti jednako dobar na PGA i Europian Touru, ali sam ja uspio i na najbolji način sam zaokružio ovu godinu koja je bila fantastična za mene'' naglasio je Donald.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.