Olimpijska porodica proširena za dva sporta

Za tri godine na OI

Olimpijska porodica proširena za dva sporta

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na sjednici u Lausanni donio je odluku o priznanju tajlandskog boksa i cheerleadinga.

Zahvaljujući ovoj odluci, međunarodne organizacije oba navedena sporta dobit će poticaje od MOK-a i za tri godine će nakon isteka probnog perioda moći aplicirati za učešće na Olimpijskim igrama. 

“Tajlandski je boks sport sa 135 nacionalnih saveza od kojih je više od 60 priznato od njihovih nacionalnih olimpijskih odbora te ima 400 tisuća registriranih sportaša, dok je cheerleading sport koji raste, ima više od 100 nacionalnih saveza i četiri i pol milijuna registriranih takmičara”, objasjio je MOO-ov sportski direktor Kit McConnell, prenosi New York Times.

Broj olimpijskih sportova se tako povećao na 37, a na sjednici je od 16 zahtjeva za uključivanjem odbijeno 14. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi