Paredes preoteo Huntu titulu u čileanskom trileru

Meksikanac iskoristio neispravan skok Engleza

Paredes preoteo Huntu titulu u čileanskom trileru

S. Mlaćo

U skoro nevjerovatnom obratu u završnici Svjetskog prvenstva 2017 u Lago Rancu (Čile), Meksikanac Jonathan Paredes je priredio najbolju skakačku predstavu u svojoj karijeri i srušio šestostrukog prvaka Garyja Hunta,koji je u posljednjoj rundi priredio šok izvevši neispravan skok, to jest skok različit od onog koji je najavio. 

Takvi skokovi se - prema pravilima - poništavaju i za njih se ne dobijaju bodovi. Pored vodopada Riñinahue u podnožju Anda,na pobjedničkom podiju uz Paredesa su se našli Čeh Michal Navratil na drugom i Italijan Alessandro De Rose na trećem mjestu.

U takmičenju žena, Australka Rhiannan Iffland je uprkos povredi pokazala da ima srce istinske prvakinje i osvojila svoju drugu titulu iz isto toliko sezona, dok su Yana Nestsiarava iz Bjelorusije i još jedna Australka - Helena Merten - šesto takmičenje sezone završile na drugom to jest trećem mjestu.

Na lokaciji na kojoj još nestaju posljednji tragovi zime, 28-godišnji Paredes je konačno opravdao svoju reputaciju 'tehničkog virtuoza':sa svojim novim, najtežim skokom, ostvario je najbolji od svih rezultatapostignutih na takmičenjima ove sezone i popeo se na vrh pobjedničkog podija u Čileu. Svoj vrhunac ove sezone dotakao je i Navratil, koji se s drugim mjestom domogao prvog podija u 2017. godini, dok je De Rose, skakač s pozivnicom i pobjednik takmičenja u Italiji, bio treći.

„Ovo je nestvarno,“ rekao je Paredes, „jer dolazeći u Čile želio sam pobijediti na ovom takmičenju i malo pritisnuti Garyja, ali znao sam da će prvak biti Gary. Tako da je moj cilj više bio da zadržim drugo mjesto u ukupnom poretku. Trenutno sam na sedmom nebu. Obično plačem u ovakvim situacijama, ali danas sam još uvijek u šoku. Tako sam srećan, i malo tužan zbog Garyja, ali to je sport. Nadam se da ću ostati na ovom nivou u narednim godinama!“

Gledajući unatrag, trofej Kralja Kahekilija je po prvi put u devet godina Svjetskog prvenstva otišao u Meksiko. „Postati prvak“ bio je lični cilj novog osvajača titule pred sezonu 2017. U svojoj šestoj godini nastupanja u Svjetskom prvenstvu, Meksikanac je uspio dotaći vrh, nakon trećeg i drugog mjesta u ukupnom poretku u prethodne dvije godine. Trećeplasiraniu Čileu Alessandro De Rose, Britanac Blake Aldridge te Amerikanci Andy Jones i David Colturi su preostali od šest najbolje plasiranih u ukupnom poretku prvenstva 2017, koji su automatski kvalifikovani za sezonu 2018.

Huntov trenutak dekoncentracije u posljednjem skoku omogućio je Meksikancu ostvarenje sna,a šestostrukom prvakudonio treće mjesto viceprvaka od sezone 2009, svega 10 bodova daleko od osvajanja sedme titule. Njegov zemljak Blake Aldridge zauzeo je treće mjesto u ukupnom poretku, što je njegov najbolji rezultat u Svjetskom prvenstvu do sada.

U takmičenju žena, 26-godišnja Iffland se vratila nakon povrede koljena zadobijene na prethodnoj stanici u Mostaru i odlučila da u Čileu ne trenira na 21-metarskoj platformi kako bi minimizirala napor za tijelo. Nakon dva solidna skoka u prve dvije serije, braniteljica titule je svoju drugu sezonu u prvenstvu završila sa stilom - ostvarivši četvrtu od šest mogućih pobjeda. Bjeloruskinja Nestsiarava sezonu je završila istim rezultatom kojim ju je i započela - drugim mjestom, dok je treća bila najmlađastalna takmičarkau prvenstvu, Helena Merten, kojoj je to bio četvrti pobjednički podij ove godine.

„Jako sam uzbuđena,“ rekla je Iffland, “naročito jer sam ovdje došla nakon povrede u Bosni. Bilo je teško psihički: blokirati sve negativne misli da bi nešto ponovo moglo krenuti po zlu. U potpunoj sam nevjerici da odlazim s pobjedom. Svi su bili tako dobri ove godine, vidjeli smo toliko mnogo odličnih skokova žena. Nevjerovatan je osjećaj stajati gore na podiju pored svih tih hrabrih skakačica.“

U ukupnom poretku, australski dvojacIffland i Merten jena čelu, ispred trećeplasirane MeksikankeAdriane Jimenez. Iako je zbog povrede morala odustati od takmičenja u Čileu, Amerikanka Ginger Huber je ipak završila kao četvrta u ukupnom poretku. Ove četiri skakačice su se automatski kvalifikovale za sezonu 2018.

Pored šestorice prvoplasiranih u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu 2017, preostala četiri mjesta u stalnoj skakačkoj postavi za sezonu 2018 dodijeljena su prema poretku nakon devet takmičenja, uključujući FINA Svjetski kup, FINA Svjetsko prvenstvo i Marmeeting, a dobili su ih: Michal Navratil (Češka), Steven LoBue (SAD), Orlando Duque (Kolumbija) i Kris Kolanus (Poljska).

Kod dama, mjesto u stalnoj skakačkoj postavi petog izdanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva za žene dobile su Yana Nestsiarava (Bjelorusija) i Anna Bader (Njemačka). Prema pravilima, Lysanne Richard je automatski kvalifikovana kao stalna skakačica za sezonu 2018, iako se ova Kanađanka zbog povrede nije mogla takmičiti ove godine.

Rezultati–6. stanica, Lago Ranco | ČILE

MUŠKARCI

1- Jonathan Paredes (MEX) – 403,00 bodova

2- Michal Navratil (CZE) – 373,15

3- Alessandro De Rose (pozivnica) (ITA) – 343,10

4- Sergio Guzman (MEX) – 337,50

5- Kris Kolanus (POL) – 330,90

6- Blake Aldridge (UK) – 327,65

7- Andy Jones (SAD) – 326,30

8- Gary Hunt (UK) – 282,60

9- Nikita Fedotov (pozivnica) (RUS) – 228,40

10- Steven LoBue (SAD) – 224,80

11- Orlando Duque (COL) – 221,70

12- Kyle Mitrione (pozivnica) (SAD) – 189,30

13- Miguel Garcia (pozivnica) (COL) – 177,05

ŽENE

1- Rhiannan Iffland (AUS) – 279,60 bodova

2- Yana Nestsiarava (pozivnica) (BLR) – 264,85

3- Helena Merten (AUS) – 248,10

4- Anna Bader (pozivnica) (GER) – 229,70

5- Jacqueline Valente (pozivnica) (BRA) – 197,50

6- Cesilie Carlton (SAD) – 157,80

7- Adriana Jimenez (MEX) – 122,20

Konačni poredak prvenstva (nakon 6 od 6 stanica)

MUŠKARCI

1- Jonathan Paredes (MEX) – 720 bodova

2- Gary Hunt (UK) – 710

3- Blake Aldridge (UK) – 580

4- Alessandro De Rose (pozivnica) (ITA) – 530

5- Andy Jones (SAD) – 478

6- David Colturi (SAD) – 430

ŽENE

1- Rhiannan Iffland (AUS) – 890 bodova

2- Helena Merten (AUS) – 740

3- Adriana Jimenez (MEX) – 690

4- Ginger Huber (SAD) – 520

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi