Patriotsi i Giantsi u borbi za prvaka NFL-a

XLVI Super Bowl

Patriotsi i Giantsi u borbi za prvaka NFL-a

M. Šljivak

U noći sa nedjelje na ponedjeljak ljubitelji američkog fudbala (NFL) moći će uživati u finalu 46. Super Bowla, a u borbi za trofej Vincea Lombardija naći će se ekipe New England Patriotsa i New York Giantsa.

Biće to duel dva ponajbolja kvoterbeka današnjice Toma Bradyja i Elija Manninga, Brady će imati priliku da se po broju torfeja izjednači sa legendarnim Joeom Montanom i Terryjem Bradshawam po broju osvojenih titula, a trenutno ih Brady ima tri. Pariotsi su također željni osvete Giantsima za poraz u finalu Superbowla 2008. godine rezultatom 17:14, iako su Giantsi te sezone u Play-off ušli sa wild cardom. Pobjedom su Divovi iz New Yorka spriječili perfektnu sezonu Bradyja i ekipe koji do tog finala nisu imali poraza.  

U ekipama koje će večeras istrčati na teren kod Patriotsa je osam igrača iz tog finala, dok je kod Giantsa 16 igrača učestvovalo u pobjedi nad timom iz Bostona.

Giantsi sve nade polažu u Elija Manninga koji je odigrao sjajnu sezonu, i praktički sam doveo tim do finala iako im prije početka sezone niko nije davao velike šanse za plasman u veliko finale.

Patriotsi su do Super Bowla došli nakon pobjede u konferencijskom finalu nad Baltimore Ravensima 23:20, dok su sa druge strane Giantsi ponovo uz wild card dogurali do finala pobjedom u finalu NFC-a nad San Francisco 49ersima. 

Finale 46. po redu Super Bowla igra se u Indianapolisu na stadionu kapaciteta od gotovo 50.000 mjesta, a o kakvom događaju se radi dovoljno govori činjenica da 30 sekundi reklama u finalu košta čak 3.5 miliona dolara. Himnu SAD-a pred početak utakmice otpjevaće Kelly Clarkson, dok će publiku na poluvremenu zabavljati Madonna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti