Samsung Galaxy je novi prvak svijeta!
Foto: screenshot

Worlds 2017., finale

Samsung Galaxy je novi prvak svijeta!

S. Bošković

Pred punim Olimpijskim stadionom u Pekingu  Samsung Galaxy je srušio SKT T1 u velikom finalu i postao League of Legends prvak svijeta. 

Sve je počelo prekrasnim otvaranjem finala gdje je izvedena pjesma ovogodišnjeg prvenstva koja se zove "Legends never die", a momci i djevojke iz RIOT-a potrudili su se da grafički stvore Elder zmaja, koji je uzletio na sami vrh stadiona, a nakon toga sletio na pozornicu. 

Prva partija trajala je nešto manje od 40 minuta, a do pobjede je došao Samsung Galaxy. SSG je igrao svoju igru, izbjegavao timske borbe i uzimao objektive. Sjajnim kontroliram vizije na mapi SSG je pokušao da uzme barona, no Wangho "Peanut" Han ga je uspio ukrasti s Gragasom. Ipak, SKT je tog Barona skupi platio s obzirom na to da su izgubili četiri člana ekipe. Nakon toga, SSG je lako uzeo narodnog Barona i polako, ali sigurno rušio bazu SKT T1 tima. Na kraju, SSG je meč završio bez i jedne smrti, a ovaj tim izgubio je  samo jednu kulu, te jednog Barona.

Druga partija otišla je također na stranu SSG-a koji je tako došao na korak od velike pobjede. 

SKT T1 je pokušao iznenaditi protivnika biranjem Yasua za Seonghoon "Huni" Heoa na top laneu i ovaj izbor se pokazao kao dobar u prvih 20-ak minuta. No, za vrijeme jedne borbe oko zmaja SSG se postavio savršeno. Iskusni jungler Chanyong "Ambition" Kang je pogodio prelijep ulti s Jarvanom, a Sungjin "CuVee" Lee je s Gnarom zaustavio sve pokušaje bijega igrača SKT-a. Tu je Samsung preokrenuo čitavu partiju i došao do velike prednosti od 2:0. Vrijedi napomenuti da je ovo bio prvi poraz Sanghyeok "Faker" Leeja na Ryzeu. 

U trećoj partiji vidjeli smo izmjenu u sastavu ekipe  SKT. Sungu "Blank" Kang je na poziciji u jungli zamijenio "Peanuta". Utjecaj "Blanka" se odmah osjetio. Napravio je dva uspješna ganka u prvih šest minuta igre i tako donio svojoj ekipi veliku prednost na samom početku. SKT T1 je nakon sedam minuta uspio da uzme prvu kulu i to na top laneu. Nakon 17 minuta borbe SKT je imao prednost od 2000 golda prednosti, te srušene tri kule, dok je SSG uspio da sruši dvije kule. U 20. minuti igre desila se velika borba, a SSG je izgubio tri člana, dok je SKT uzeo Barona i preuzeo kontrolu nad partijom.  Osam minuta kasnije SKT je imao prednost od šest hiljada golda, ali je SSG, koji je poznat po fantastičnoj odbrani, uspio da odbija nalete protivnika i prebaci pažnju s svoje baze na Barona. SKT je imao bolju poziciju, ali SSG pronalazi način da ubijek botlane dvojac protivnika "Banga" i "Wolfa", te uzme Barona. SSG se nakon toga sjurio u bazu SKT T1 ekipe i bio na korak do pobjede, s obzirom na to da je srušio obe nexus kule protivnika. No, igrači SSG-a ostali su produgo i izgubili previše healtha, te su bili ubijeni od strane "Fakera", "Banga" i "Wolfa". Nakon toga, SKT je uzeo Elder Dragona i povratio određenu kontrolu na mapi.  Ali ponovno se sudbina odlučila oko Barona. SSG je na sredini mape ubio Fakera i Wolfa i imali su borbu pet na tri. Ruler je ubio Wolfa, srušio Nexus i Samsung Galaxy je postao prvak svijeta u League of Legendsu. 

SKT je bio prvak svijeta 2015. i 2016. godine, dok je Samsung Galaxy prošle godine izgubio u finalu. Ove godine SSG je u grupnoj fazi srušio prvak Evrope, G2 eSport, a u četvrtfinalu prvaka Koreje,  Longhzu Gaming, a onda u polufinalu jednu od najboljih kineskih ekipa Team WE, a u finalu najbolju ekipu u historiji,  s najboljim igračem u historiji s 3:0 i dvije gotovo savršene partije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi