Saudijska Arabija šalje četiri atletičarke na Olimpijadu

Drugi put u historiji ove zemlje

Saudijska Arabija šalje četiri atletičarke na Olimpijadu

E. Čaušević

Olimpijski komitet Saudijske Arabije odobrio je atletičarkama ove države da nastupe na Olimpijskim igrama Riju ovog ljeta.

Ovo je historijska odluka OK Saudijske Arabije koja je poznata po tome da ne dozvoljava ženskim takmičarkama bilo kojeg sporta učestvovanje na takmičenjima izvan ove zemlje. Na Olimpijadi u Riju učestvovat će četiri atletičarke, a to su Sara Al-Attar, Lubna Al-Omair, Cariman Abu Al-Jadail i Wujud Fahmi.

Ovo je tek drugi put da je Saudijska Arabija dozvolila ženama da se takmiče na nekim Međunarodnim turnirima. Pored njih, na Olimpijadi u Riju učestvavat će i sedam atletičara. Zanimljivo je da su imena muških i ženskih takmičara za OI objavljena odvojeno, jer ni tako Saudijci ne žele da miješaju muškarce i žene.

Ovim atletičarkama bit će dodjeljena akreditacija kojom će imati dozvolu da učestvuju u svim sastancima po kvalifikacijskim standardima. Prvi put ovaj potez Saudijci su napravili na Olimpijadi 2012. godine kada su dvije atletičarke otputovale u London.

Sve četiri učesnice bave se pretežno trčanjem, a već je poznato da će morati nositi hidžab tokom takmičenja. Žene koje se bave gimnastikom još uvijek nemaju pravo da učestvuju na ovakvim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi