Savić: Za kajakaštvo ima nade

Banjalučki kajakaš za SportSport.ba

Savić: Za kajakaštvo ima nade

D. Vejo

Višestruki državni prvak u svim disciplinama, finalista Evropskih i Svjetskih prvenstava kao i učesnik evropskih Olimpijskih igara, uspjesi su Darka Savića, člana Kajak kanu kluba Vrbas iz Banja Luke. Sportom koji je u ekspanziji kod nas, Savić se počeo baviti još od malih nogu.

„Kajakaštvom sam se počeo baviti kada sam imao devet godina u Kajak kanu klubu Vrbas čiji sam i danas član. Ovaj sport kod nas ima jednu veoma dugu tradiciju. Imamo kajak na mirnim i divljim vodama. Slučaj u našoj zemlji je da se pretežno vozi na divljim vodama, upravo zbog rijeka i zbog uslova koja nam je priroda dala“, rekao je za SportSport.ba kajakaš, Darko Savić.

Pored dobrog zdravlja, u ovom sportu potrebno je mnogo truda i rada, kako bi se ostvarila što bolja fizička i psihička sprema, koja igra vodeću ulogu u ovom sportu, te je kao takva, krajnje neophodna kako bi se stekao jedan pozitivan rezultat.

„Pripreme su uveliko počele. Radi se punom parom. Osjećam se zdravo i spremno. Do  sada, odradio sam dva ciklusa priprema na moru u Novigradu i smatram da ću biti spreman i steći dobru formu za takmičenja koja mi predstoje“, dodao je Savić.

Dosadašnji rezultati i marljiv rad na priremama, Darku daju za pravo da se otisne u pohod na još odličja, koja donosi tekuća godina.

„Primarni zadatak je spremanje za Svjetsko prvenstvo u Banja Luci. Pored toga, tu su i kvalifikacije za Olimpijske igre u Slovačkoj u disciplini slalom i naravno, sve trke svjetskog Kupa, na kojima ću učestvovati“, ističe on.

Mnogi evropski gradovi, zavide na prirodnim resursima koje posjeduje naša zemlja. Iz dana u dan, sve je više zaljubljenika u ovaj sport.

„Ne znam da li išta ima budućnost kod nas, ali ono što znam je da dok god bude entuzijasta i ljubitelja ovoga sporta, mi imamo budućnost. Tako da za kajak sigurno ima nade jer ako ništa, ove predivne rijeke se trebaju iskoristiti na pravi način, a to je kroz sport“, riječi su kajakaša.

Da bi danas pojedini sportista ostvario svoj san, prevashodno je potrebno mnogo truda i odricanja. Ali isto tako, da bi se dičili uspjesima istih, potrebna su i ulaganja u njih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti