Srušen mit o sjajnoj ekipi Penn Statea

Sandusky do kraja život u zatvoru

Srušen mit o sjajnoj ekipi Penn Statea

M. Maksimović

Završilo je na tragičan, ružan, način. Priča o jednom od najboljih, ali i najcjenjenijih Univerziteta kada je u pitanju američki fudbal, Penn Stateu.veliki trener Joe Paterno je umro prošle godine, ove godine je njegov pomoćnik, Jerry Sandusky osuđen na kaznu na 30 do 60 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dječaka.

Kaznu će Sandusky sasvim je to jasno služiti do kraja života. Sandusky je osuđen 3 i pol mjeseca nakon što je proglašen krivim, a porota ga je proglasila krivim po 45 od 48 tačaka optužnice. 

 

Sandusky je optužen da je tokom četrnaest godina, između 1994. i 2008, spolno zlostavljao najmanje 

desetoricu dječaka, čak i svog posvojenog sina, među kojima su neki bili vrlo mladi.Do žrtava je dolazio putem svog trenerskog zanimanja, ali i svoje dobrotvorne organizacije'' Druga milja'' za pomoć djeci iz siromašnih i nesređenih porodica.

 

Zlostavljani dječaci, danas većinom odrasli ljudi, tijekom suđenja su svjedočili da ih je trener, koji je mnogima bio drugi otac, dirao pa i silovao.Sandusky je bio desna ruka trenera Paterna, veliki stručnjak u slaganju odbrambene taktike. Paterno je za zlostavljanja dječaka znao, ali je očito Univeritet vodstvo univerziteta držalo koliko to moguće prljavi veš daleko od javnosti, sve dok nije pokrenuta istraga.

 

Tada su reagovali smjenom legendarnog trenera Paterna, njegova statua je uklonjena, a radi se o čeovjeku koji je stvorio ekipu Penn Statea, trener zbog kojeg su mladi igrači dolazili na ovaj univerzitet. Na kraju je on ostao bez posla, Penn State bez rezultata od 1998.godine do 2011.Sve ono što je Paterno napravio zajedno sa Sanduskym završilo je pod nogama, uništena je rezultatski sjajna priča. Penn State također, u budučnosti će zbog ove afere imati finansijskih problema, dok će 

zatvorske dane brojati Sandusky.

 

''Mogu mi oduzeti život, mogu me prikazati kao čudovište, mogu me tretirati kao čudovište, no ne mogu mi oduzeti srce. U svom srcu znam da nisam počinio ove odvratne čine. Moja je supruga bila moj jedini seksualni partner, i to nakon što smo se vjenčali'' govorio je Sandusky nakon presude utorak. Prije nekoliko godina možda bi navijači vjerovali njemu, Paternu, ali danas je to neka druga priča. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.