U Riju želi osvojiti zlato, a potom umrijeti

Tužna priča belgijske paraolimpijke

U Riju želi osvojiti zlato, a potom umrijeti

E. Škorić

U narednim danima u Rio de Janeiru održat će se Paraolimpijske igre.

Uživali smo u Olimpijskim igrama, sada je red na paraolimpijce, a jedna tužna priča dolazi upravo iz Brazila.

Marieke Vervoort je 37-godišnjka belgijska paraolimpijka koja će možda igrati posljednje Igre u Riju, te je izjavila kako želi da se uz medalju, po povratku kući, oprosti od života.

Ona boluje od neizlječive degenerativne bolesti čiji su simptomi gubitak volje za životom. Ona godinama osjeća velike bolove, a sve više gubi i razum. 

Kako je u Belgiji legalna eutanazija, nesretna Marieke želi da sebi presudi i navodno je odredila datum smrti, te je isplanirala i vlastitu saranu. 

''U tom trenutku želim da svi prisutni u ruci drže čašu šampanjca i da pomisle na mene'', kazala je. 

Igrala je košarku u kolicima, pa se posvetila triatlonu, a sada i atletici. "Sportom se bavim protiv straha i patnji", kazala je. Njena želja je samo jedna - zlato u Riju na 100 metara, a u Londonu je osvojila zlato na 100 i na 200 metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi