Zbog lock-outa u NHL-u otkazani pripremni mečevi

Zbog lock-outa u NHL-u otkazani pripremni mečevi

A. Haznadarević
Teme:

Sjevernoamerička liga hokeja na ledu (NHL) koja je u ponedjeljak objavila lock-out danas je otkazala sve utakmice predsezone koje su se trebale igrati ova mjesec, počevši od 23. septembra. 

Regularna sezona je prema rasporedu trebala početi 11. novembra, što ostavlja vlasnicima klubova i igračima još dvije sedmice za dogovor o novom kolektivnom ugovoru. 

 

Prethodni kolektivni ugovor je istekao, a Liga, koja okuplja 30 profesionalnih momčadi iz SAD-a i Kanade, i predstavnici igrača nisu postigli dogovor o novom sporazumu. 

 

Glavni problem predstavljaju plaće igrača, odnosno tačnije podjela prihoda NHL-a između vlasnika i igrača. 

 

Liga traži smanjenje plaća i predlaže da se taj udio smanji u idućih šest godina sa 57 na 47 posto. Inicijalno su vlasnici predlagali smanjenje na čak 43 posto. No sindikat igrača ne želi ići ispod 52 posto. 

 

Zadnji lock-out u NHL-u doveo je do otkazivanja cijele sezone 2004./05. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.