Hrvatska je prvo ime grupe B

Predstavljamo protivnike reprezentacije BiH na SP-u

Hrvatska je prvo ime grupe B

Od trenutka kada se pojavila na sceni (1993.godine), reprezentacija Hrvatske je na svim velikim takmičenjima bila u onom najužem krugu favorita za naslove.

Kroz svoju istoriju nanizala je dva zlata sa Olimpijade, jedan naslov svjetskog prvaka (2003.godine), tri zlata sa Mediterana. Tu su još tri srebra i jedna bronca (SP), dva srebra i dvije bronce (EP), bronca iz Londona (Olimpijada) i dva srebra sa Mediteranskih igara.

Upravo je prvo zlato na velikim takmičenjima Hrvatska osvojila na Mediteranu, 1993. godine u Montpellieru. Iskusna generacija koja se već pod jugoslovenskom zastavom naosvajala medalja. Bašić, Načinović, Perkovac, Puc, saračević, Čavar, Smajilagić, Obrvan, Klajić... Ta generacija se pojavila i na Evropskom prvenstvu 1994. godine u Portugalu i dohvatila je broncu pobjedivši Dansku.

Na Islandu 1995. godine, Hrvatska je u polufinalu šokirala Švedsku, u finalu nije mogla preko jake Francuske. Vrhunac te generacije na kraju je bilo zlato osvojeno u Atlanti 1996. godine. Redom su padali Rusi, Francuzi, pa Šveđani u finalu.

Nakon toga dolazi do lagane smjene generacije, Hrvatska se narednih nekoliko godina " zagubila" a onda je došla nova predvođena fenomenalnim Balićem. Lino Červar je vodio ekipu koja je igrala nevjerovatan rukomet. Svjetski prvaci u Portugalu 2003. godine, zlatni u Atini godinu kasnije, pa u finalu SP 2005. godine.

Niz se nastavio sa tri velika finala, dva na Evropskom i jedno na Svjetkom prvenstvu. Onda je stigla polako još jedna smjena generacija, ali ta nije bila tako bolna kao predhodna. Červara je zamijenio Goluža, Hrvatska je bila tri puta treća na velikim takmičenjima (Srbija, London, Španija). Ipak, na posljednjem velikom takmičenju na Evropskom prvenstvu u Danskoj, Hrvatska je bila četvrta.

Upravo na evropskim prvenstvima Hrvatska nikada nije otišla do kraja. Dva puta je zaredom gubila finala, a bronca iz Beograda bila je prvaka nakon Portugala.

Nema više Balića ali i dalje su tu Alilović, Buntić, Gojun, Vuković, Bičanić, Vori, Kopljar, Čupić i Duvnjak kao predvodnik ove selekcije. Od onih koji " dolaze" u Danskoj smo gledali Mandalinića, Sliškovića...

I naredne godine u Kataru će biti glavni kandidati za TOP 3 društvo, što znači da su daleko ispred u našoj grupi. To ne znači da se u duelu sa njima moramo predati, ali sigurno da nisu reprezentacija preko koje bi smo mogli tražiti bodove za osminu finala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.