Kao da je jučer bilo: Deset godina od smrti Amele Dizdarević

Kao da je jučer bilo: Deset godina od smrti Amele Dizdarević

Piše: M. Šljivak Powered by:
Danas se navršilo deset godina otkako nas je zauvijek napustila jedna od najboljih bosanskohercegovačkih rukometašica Amela Dizdarević.

15. 07. 2007. godine nakon teške bolesti nekadašnja reprezentativka Bosne i Hercegovine i trener ženske rukometne reprezentacije naše države, Amela Dizdarević, izgubila je najtežu bitku i zauvijek nas napustila. 

Sportska javnost i svi ljubitelji rukometa u našoj zemlji, a posebno u Mostaru, tog tužnog dana ostali su u najmanju ruku šokirani preranim odlaskom legende bosanskohercegovačkog rukometa. 

Amela Dizdarević jedna je od najboljih rukometašica koje je dala naša država. Svoje prve rukometne korake napravila je u rodnom Mostaru, odakle kao velika nada seli u splitsku Dalmu.

Nakon Dalme rukometni put Amelu vodi u Zagreb, odnosno u Lokomotivu, gdje pruža sjajne igre koje su na njenu adresu privukle veliki broj inostranih ponuda. Amela izabire njemački Licelinden, s kojim osvaja četiri nacionalna prvenstva i evropski Kup pobjednika Kupova. 

U rodni Mostar i svoj Galeb vraća se 2001. godine. Galeb pod njenim vodstvom tri puta igra u evropskom Challenge Cupu, a kao kruna njene uspješne karijere je osvojena titula prvaka BiH sa Galebom 2004. godine.