Češka može zaustaviti Španiju

Veliko finale Davis Cupa

Češka može zaustaviti Španiju

M. Maksimović

Sezona na touru je završena završnim turnirom osmorice najboljih u Londonu, a zavjesa će na kompletnu godinu biti spuštena nakon finala Davis Cupa koje je na rasporedu ovog vikenda.U velikom finalu se sastaju Češka i branitelj naslova Španija.

Finale koje bi do kraja, možda čak i do posljednjeg meča moglo biti otvoreno. Na jednoj strani su Stepanek, Berdych koji su najavljeni za singl mečeve baš kao i Ferrer i Almagro. U parovima bi u subotu trebali igrati Minar i Rosol protiv osvajača završnog turnira u Londonu, Granollersa i Lopeza.

 

Na putu do finala Češka je izbacila Italiju, Srbiju i u polufinalu Argentinu 3:2.Protiv Italije su u Ostravi igrali na tvrdoj podlozi, u Pragu protiv Srbije na zemlji, baš kao i u Buenos Airesu.I zanimljivo u svakom od ta tri meča, parove su igrali Berdych i Stepenak i ostvarili su sve tri pobjede.

 

Špancima kao braniteljima naslova žrijeb je ove sezone bio naklonjen jer su sva tri meča igrali na domaćem terenu.Dobili su redom Kazahstan, Austriju te u polufinalu Amerikance. Sada su Česi u O2 Areni postavili brzu podlogu, (Novacrylic Ultracushion) što Špancima možda čak i neće predstavljati problem s obzirom na formu Davida Ferrera.

 

I dok su Česi prošle sezone igrali za opstanak u Svjetskoj grupi, Španija je osvojila peti naslov.Sada Španci imaju priliku da ponovo uspjeh iz 2009.godine kada su također odbranili naslov i tako postanu druga selekcija nakon SAD koja je dva puta to napravila. Amerikanci su to napravili 78/79, odnosno 81/82.

 

Po jednom su svoje titule odbranile selekcije Švedske i Zapadne Njemačke.Česi od nezavisnosti nikada nisu osvajali Davis Cup, igrali su finale 2009.godine, Ipak Česi imaju jednu titulu pored svog imena i još jedno finale.Tu mislimo na pobjedu Čehoslovačke 1980.godine.Tada je na sceni bio drugačiji sistem takmičenja, a Čehoslovačka je na kraju u finalu bila bolja od Italije, igrali su Tomas Šmid i Ivan Lendl.Pet godina ranije Švedska je u finalu bila bolja od Čehoslovačke.

 

U međusobnim duelima Španija vodi 4:2, ali su četiri od šest mečeva odigrani upravo u vrijeme Čehoslovačke. Posljednji put su se ove dvije reprezentacije sastale u finalu prije tri godine.Tada su Česi uhvatili tek dva seta, oba je osvojio Stepanek u meču sa Davidom Ferrerom.

 

Prvi meč prvog danas igraju upravo Radek Stepanek i David Ferrer.Ferrer vodi 6:3, dobio je četiri od posljednjih pet mečeva. U posljednja dva Stepanek nije osvojio niti seta.Od devet mečeva, četiri su završena u pet setova, tri je dobio Ferrer.U Davis Cupu stepanek ima 24:12, Ferrer je puno ubjedljiviji, trenutačno je na 21:4.

 

Nakon ovog meča na teren će Tomas Berdych i Nicolas Almagro. Statistika je ubjedljivo na strani Čeha, vodi 8:3, od pet mečeva odigranih ove godine, Almagro je dobio jedan i tu Indian Wellsu.U Davis Cupu Berdych ima 36:12, Almagro je igrao puno manje, tek je na 8:2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.