Optimisti u našem taboru, želja dva boda prvog dana

Pred duel sa Zimbabweom

Optimisti u našem taboru, želja dva boda prvog dana

Iako je želja selektora Delića bila da prvi singl igra naš najbolje rangirani teniser Damir Džumhur, meč protiv Zimbabwea otvara Mirza Bašić, koji će igrati protiv prvog reketa domaće selekcije, Takanyia Garangange. Tamnoputi Takanyi je rođen u Harareu, ali živi u SAD. Među profesionalcima je od 2009. godine, a prošle je u jednom trenutku bio 288. na svijetu, danas je 324.

u ovoj godini je odigrao tri turnira na tvrdoj podlozi. Izgubio je drugo kolo kvalifikacija Memphisa, na Havajima je došao do četvrtfinala Challengera iz kvalifikacija, a sve mečeve je odradio na tvrdoj podlozi. I u prošlog godini je igrao je veliki broj kvalifikacija što ATP turnira, što Challengera. Vrijedi izdvojiti četvrtfinale turnira u Guadalajari gdje je pobijedio Gojowczyka i Grotha.

U Davis Cupu je na omjeru 10-10, a svih deset pobjeda je ostvario na zemljanoj podlozi. Iigrači koje je pobjeđivao realno su uglavnom slabiji od Mirze Bašića. Mirza je prije Davis Cupa poražen u prvom kolu Cherbourga, ali je zato u Wroclawu došao do finala i to iz kvalifikacija. Odigrati osam mečeva na jednom turniru definitvno nije mala stvar. U prošloj godini je Bašić dva puta igrao prvi singl. Jakupovica je sredio u tri seta, Berankisa je ispustio nakon 2-0. Pokazao je da može igrati pet setova i koliko god možda to u ovom trenutku čudno zvuči, eventualna njegova sutrašnja pobjeda u prvom singlu bi mogla prelomiti meč.

Damir igra drugi singl protiv Benjamina Locka. Razlika u rankingu je ogromna i sve osim pobjede Damira bilo bi veliko iznenađenje, ali Davis Cup je to. Za razliku od ostalih naših igrača Damir je igrao u Meksiku i Santo Domingu, pa ni relativno visoka temperatura ne bi trebala stvarati problem. Sa eventualnom pobjedom Bašića ne bi bilo nepotrebnog pritiska, Damir bi u pravom ritmu mogao odigrati onako kako zna i nakon prvog dana bi smo došli do velika dva boda. Od trenutka kada smo stigli u II grupu, samo smo dva puta nakon prvog dana imala maksimalnih 2:0. Protiv Luksemburga u Sarajevu i Finske u Helsinkiju.

"Momci su imali dovoljno vremena da se aklimatiziraju na uslove, tu smo već određeno vrijeme. Igraju u dobroj formi i tu su sa najboljim rankingom do sada. Iskusniji smo za godinu dana i vjerujem u pobjedu. Nekako naša želja je bila da prvi meč zaigra Damir, ali bez obzira na to, mislim da možemo nakon prvog dana doći do maksimalnih 2:0. Samim tim, naš posao u nastavku bi bio nešto lakši", kaže selektor Amer Delić, koji će po prvi put voditi našu reprezentaciju na jednom, gostovanju. Podsjećamo, Finsku je Amer preskočio zbog privatnih obaveza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.