Roger osvojio i Pariz
Gem-set-meč - Federer

I to je osvojio

Roger osvojio i Pariz

M. Maksimović

Robin Soderling je svoje napravio na ovogodišnjem Roland Garrosu.Prije sedam dana je ušao u tenisku istoriju pobjedivši Rafaela Nadala, danas je došao red na jednog drugog igrača. Jednog od najvećih svih vremena.Roger Federer je osvojio Roland Garros. Napokon, tri godine, sva tri u finalu.

Ove godine je čekao jednog samo jednog u finalu, dočekao je drugog ali nije imao popusta. Nakon
prvog seta i tri breaka, znali smo da ovo neće biti meč Rogera Federera protiv Robina Soderlinga, ovo je bio meč Rogera protiv samog sebe. Nakon 23 minute je ostalo samo jedno pitanje. Koliko će Roger biti čvrst. Roger je ostao čvrst do kraja.

Iako je igrao meč koji je svakog trenutka mogao biti prekinut zbog kiše, iako je u jednom trenutku meč prekinuo ''neki gledalaca koji je ušao u teren'' , iako je gurno break loptu u ruke Soderlingu, u desetom gemu trećeg seta.

Bio je čvrst do posljednjeg trenutka, ali suze nije mogao zadržati. Nakon jednog sata i 55 minuta Federer se našao u društvu  Freda Perryja (1935.), Donalda Budgea (1938.), Roda Lavera (1962. i 1969.), Roya Emersona (1964.) i Andre Agassija (1999.).

Ovo su igrači koji su slavili na sva četiri Grand Slam turnira. U modernom tenisu, Agassi je stigao Lavera nakon 30 godina, Federer Agassija nakon 10. Brojevi dovoljno govore koliko je teško to ostvariti.

U današnje finale Robin Soderling je ušao sa čistih 0-9 u međusobnim duelima sa Rogerom Federerom koji ga je  već u prvom gemu dočekao breakom. Prvi, treći, peti, prvi, drugi, treći break i set je bio tu. Soderling se nije niti '' okrenuo'' a već je izgubio prvi set. Soderling je imao velikih poena sa servisom, na drugi je osvojio tri poena.

Drugi set je bio najduži, oba tenisera su čvrsto držala svoj servis do tie breaka, ali je Federer prošao brz kroz tie break  sa čistih 7-1, zabivši četiri asa.

Na početku trećeg je Federer poveo 2-0, Soderling je napokon došao do break prilike u četvrtom gemu, izgledalo je da će se vratiti u set, ali je šanse otišla u nepovrat. Baš kao i ona u posljednjem desetom gemu  trećeg seta.

Federer je danas imao servis, servis koji na zemlji znači puno, 16 aseva, 41 winner, Soderling je ukupno osvojio 72 poena.

Danas se Federer izjednačio sa Peteom Samprasom po broju osvojenih Grand Slam naslova, 14. Sampras nikada nije osvojio Roland Garros. Danas je Federer ušao u istoriju.

Rezultat finala:
Roger Federer (Švi,2) - Robin Soderling (Šve,23) 6-1, 7-6(1), 6-4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.