Veliki Fedex u finalu Australian Opena!
Foto: EPA

Federer pobijedio Wawrinku u polufinalu

Veliki Fedex u finalu Australian Opena!

M. Šljivak

Roger Federer prvi je finalist Australian Opena. Jedan od najboljih tenisera svih vremena u polufinalu je pobijedio sunarodnjaka Stana Wawrinku s 3:2, po setovima 7:5, 6:3, 1:6, 4:6 i 6:3.

Odličan tenis je viđen u prvom polufinalu, a na kraju je nakon pet setova i velike borbe plasman u finale ostvario Roger Federer.
Prvi set je doduše bio izuzetno neizvjestan, a oba tenisera su imala šansu da ovaj dio igre odvedu na svoju stranu, no to nisu iskoristili u ranoj fazi seta.

Zato je Roger napravio break kada je najviše trebao. Prvo je na svoj servis uspio spasiti break loptu, da bi zatim oduzeo servis protivniku u 12. gemu prvog seta i ovaj dio igre je dobio sa 7:5.

Nastavio je Fedex sa sjajnom igrom i u drugom setu. Do šestog gema oba tenisera su sigurno držala svoj servis, a zatim je Federer napravio još jedan break i sigurnom igrom je i drugi set riješio u svoju korist sa 6:3.

Ipak, treći set donosi potpuno razočaravajuću igru Federera. Pravio je ogroman broj grešaka, što je Wawrinka maksimalno iskoristio i ovaj dio igre je za 26 minuta dobio sa uvjerljivih 6:1 za smanjenje rezultata na 2:1 u setovima.

Wawrinka je breakom krenuo u četvrti set, ali je potom serijom grešaka dozvolio Federeru da uzvrati istom mjerom. Vratio je Federer ritam igre, ali je Wawrinka uzastopnim winnerima došao do tri break lopte u devetom gemu četvrtog seta. Treću je iskoristio i došao je do vodstva od 5:4 u ovom setu, kojeg je na kraju Wawrnika dobio sa 6:4 za izjednačenje na 2:2 u setovima.

Odličan tenis s obje strane viđen je i u petom, odlučujućem setu u ovom meču. Wawrinka je u petom gemu ovog seta imao šansu da oduzme servis protivniku, ali se Federer uspio izvući. Zatim je Wawrinka odigrao očajno naredni gem. Poklonio je gem velikom rivalu i Federer je došao do breaka i vodstva od 4:2. Sigurnim servisom je potom došao do 5:2 i njegov sunarodnjak se našao u bezizlaznoj situaciji.

Do kraja Wawrinka uspijeva osvojiti gem na svoj servis, ali je potom Federer na svoj servis završio posao u ovom meču i otišao je u finale prvog Grand Slama sezone.

Protivnik u finalu Rogeru Federeru biće pobjednik meča Rafael Nadal - Grigor Dimitrov.

Australian Open, polufinale:

Federer - Wawrinka 3:2 (7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi