Davos bez finala
Hokejaši SKA St.Petersburga

Rusi i Kanađani su opravdali očekivanja

Davos bez finala

M. Maksimović

U finalu ovogodišnjeg Spengler kupa u Davosu igrat će SKA St.Petersburg i selekcija Kanade.
SKA. St.Petersburg je bio bolji tek u produžetku od Servettea, dok su Kanađani sredili Davos.

Rusi su opravdali očekivanja, ali su u finale prošli puno teže nego što se očekivalo. Trostruki pobjednik ovog turnira je loše otvorio utakmicu što su hokejaši Servettea znali kazniti. Golovima
Parka, Tomsa i Dérunsa osmoplasirani sastav u Švicarskoj je imao velikih, neočekivanih 3:0.Rusi su se na vrijeme probudili pa su u nastavku stigli do izjednačenja.

U kratkom razdoblju, u samo tri minute Fransson i Denisov vraćaju SKA St.Petersburg u igru. Četiri minute prije kraja druge trećine Martensson zabija za 3:3.Kako u preostalih nešto malo više od dvadeset minuta nije bilo golova, utakmica je otišla u produžetaka. U igri četiri na četiri, nakon tri minute But postiže gol za 4:3.

Domaćin turnira je opet ostao bez trofeja, u polufinalu je ekipa trenera Arna del Curta bila potpuno indisponirana. Kanađani su nekih 12 minuta vodili 1:0 (Holden), a onda su u samo dvije minte preko Bella i Vigiera otišli na velikih 3:0. Konačnih 4:0 postavio je Pelletier deset minuta prije kraja.

U posljednjih deset godina selekcija Kanade je tri puta osvajala ovaj turnir, te je pet puta igrala u finalu. Sa druge strane u tih deset godina, samo su dvije ekipe iz Rusije ostvarile konačni trijumf. Metallurg Magnitogorsk 2005.godine i Dynamo Moskva tri godine kasnije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.