Jači od ratova: Dvojac iz Afganistana ulazi u historiju

Ni rat nije mogao da ih spriječi

Jači od ratova: Dvojac iz Afganistana ulazi u historiju

E. Škorić

Prvi put u historiji Olimpijski komitet Afganistana odlučio je svoje sportiste poslati na Zimske olimpijske igre.

U Pyeongchangu u Južnoj Koreji Sayed Alisha Farghang (26) i Sajjad Husaini (25) branit će boje Afganistana u veleslalomu.  Njih dvojica naučili su skijati prije šest ili sedam godina u Afganistanu, a u St. Moritzu se pripremaju za Olimpijske igre.

"Ovo je za nas ostvarenje sna. U Afganistanu nije rat jedina stvar, događaju se ovdje i lijepe stvari, a jedna od njih je skijanje", rekao je 26-godišnji Husain, koji je po povratku iz Irana, gdje je proveo 13 godina u izbjeglištvu, naučio da skija.

"Nisu znali uopšte da skijaju prve dvije godine, a onda su počeli da uče i sada su odlični", rekao je njihov trener Andreas Hanni.

Pripreme afganistanske ekipe plaćaju strane različite organizacije,  a Afganistanci na ZOI će biti pravo osvježenje. 

"Kao i sve, nažalost i sport je ovdje politiziran. Došli smo da predstavljamo naciju, ali nijedan od zvaničnika nas nikada nije pozvao, čak ni na trenutak da nas malo ohrabre", veli Husaini.

Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu održavaju se od 9. do 25. februara naredne godine. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi