Opasna staza za snowboardere,  poznati prvi finalisti

Poznato osam finalista u obje konkurencije - slopestyle

Opasna staza za snowboardere, poznati prvi finalisti

Po prvi put nakon Sarajeva 1984. godine, dan prije svečane ceremonije otvaranja takmičari su izašli na borilišta. Mešu prvima su to bili snowboarderi koji su odradili kvalifikacije u disciplini slopestyle.

Takmičari i takmičarke imaju velikih problema sa samom stazom, Shaun White je odustao od nastupa u ovoj disciplini, prije njega je Norvežanin Torstein Hormgo slomio ključnu kost, a loše se provela i Norvežanka Kjersti Buaas. Za vrijeme kvalifikacijske vožnje, Buaas je izgubila ravnotežu, nezgodno je pala i povrijedila je mišić. Ona se pridružila Finkinji Marike Enne koja je zadobila potres mozga.

" Ovdje skokovi izgledaju kao da skačete sa zgrade" objasnio je Kanađanin Sebastien Toutant.

U muškoj konkurenciji direktan plasman u finale osigurali su Norvežanin Ståle Sandbech (94.50), Finac Peetu Piiroinen (90.75), Kanađanin Sebastien Toutant (87.25), te Britanac Jamie Nicholls (86.75) iz prve grupe. U drugoj su najbolji bili, Maxence Parrot iz Kanade (97.50), aktuelni svjetski prvak Finac Roope Tonteri (95.75), te Šveđanin Sven Thorgren (94.25) i Norvežanin (Gjermund Braaten (91.25). Još su četiri mjesta slobodna za finale, kandidata je dovoljno (21 takmičar)

U ženskoj konkurenciji dvije grupe su bile poprilično izjednačene. Četiri mjesta u finalu iz prve su izbore Isabel Derungs (Švi, 87.50), Torah Bright (Aus, 85.25), Spencer O'Brien (Kan, 82.75), te Finkinja Enni Rukajärvi (79.00).
U drugoj grupi glavnu riječ je vodila Austrijanka Anna Gasser (95.50). Pored nje u finalu su Jamie Anderson (USA, 93.50), Elena Könz (Švi, 86.25) te još jedna Amerikanka Karly Shorr (USA). U subotnjem polufinalu će nastupiti još 15 takmičarki koje će se boriti za četiri mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.