Vesper: Sachenbacher-Stehle nije svjesno uzela doping

Poništeni rezultati njemačke biatlonke

Vesper: Sachenbacher-Stehle nije svjesno uzela doping

Šef njemačke olimpijske delegacije u Sočiju Michael Vesper izjavio je danas kako biatlonka Evi Sachenbacher-Stehle  koja je izbačena sa ZOI zbog pozitivnog dopiinškog nalaza, nije svjesno uzela zabranjenu supstancu.

Sachenbacher-Stehle je bila pozitivna na doping kontroli nakon utrke na 12.5 kilometara u ponedjeljak na metilheksanamin, stimulant koji se inače može pronaći u dijetalnim proizvodima. U toj je utrci zauzela četvrto mjesto.

"Ona nije znala kako uzima nešto što bi bilo zabranjeno. No, nismo mi koji dajemo te preparate sportašima, to je njihov osobni odabir. Dijetalni proizvodi nisu zabranjeni, ali neki zasigurno sadrže zabranjene supstance. Mi smo uvjerenja kako sportaši ne bi smjeli riskirati s njihovim uzimanjem", rekao je Vesper na konferenciji za novinare dodavši kako je Sachenbacher-Stehle uzela "pet-šest različitih preparata, a sve na savjet osobnog mentalnog trenera koji nije dijelom službene delegacije".

Zbog pozitivnog dopinškog nalaza izbrisani su svi rezultati Sachenbacher-Stehle na ZOI u Sočiju koji uključuju dva četvrta mjesta, ono iz pojedinačne utrke na 12.5km, kao i ono iz mješovite štafete.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.