Gdje je i šta radi čovjek koji je od osam golova u karijeri tri postigao protiv BiH i utišao Bilino?

Govorimo o reprezentativnoj karijeri

Gdje je i šta radi čovjek koji je od osam golova u karijeri tri postigao protiv BiH i utišao Bilino?

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine često od (polu)anonimnih igrača zna napraviti Cristiana Ronalda. Posljednjih godina je tako jedan prosječan napadač Teemu Pukki velika glavobolja našim navijačima, a nešto ranije je to bio jedan mnogo anonimniji igrač.

Zmajevi su 2014. godine po prvi put, a nažalost do sada i jedini, nastupali na jednom velikom takmičenju. Bilo je Svjetsko prvenstvo u Brazilu, gdje smo pokradeni za bod(ove) protiv Nigerije i plasman u osminu finala.

Bez obzira na to, s dosta optimizma ušli smo u kvalifikacije za EURO 2016. godine u Francuskoj, koje je po prvi put brojalo 24 reprezentacije, dakle skoro pola evropskih selekcija. U kvalifikacije smo ušli iz prvog šešira, a direktno su išle dvije selekcije, tako da situacija nije mogla biti bolja.

Tog septembra 2014. godine prvo smo na Tušnju u prijateljskoj utakmici s 3:0 riješili slabašni Lihtenštajn, da bi onda u 1. kolu kvalifikacija za EURO na Bilinom polju 9. septembra dočekali Kipar.

Krenulo je bajno. Već u šestoj minuti Ibišević je pogodio za 1:0 i činilo se kako je samo pitanje kojim rezultatom će Zmajevi upisati prva tri boda u novim kvalifikacijama.

Oglasi

Međutim, igrala se 45. minuta kada je Bilino polje utihnulo. Nakon konfuzne reakcije u našoj odbrani, Dimitrios Christofi pogađa za 1:1.

Drugo poluvrijeme donijelo je nastavak terenske inicijative Zmajeva, pogađali smo i okvir gola, da bi onda sijevnula jedna kontra, a Dimitrios Christofi pogađa za konačnih 1:2 i veliki šok na startu kvalifikacija. Koliko nas nije ništa išlo u toj utakmici, pokazuje i činjenica da je Pjanić pred sami kraj promašio penal.

Smijenjen je kasnije te godine Safet Sušić, Kipar smo pobijedili u posljednjem kolu i tako osigurali baraž pod vodstvom Mehmeda Baždarevića, da bismo u narednim kvalifikacijama, onim za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ponovo bili u grupi s Kiprom.

Slavili smo s 2:0 pogocima Džeke na Bilinom polju u oktobru 2016. godine, da bi 31. augusta 2017. gostovali u Nikoziji i izgubili u još jednoj šok utakmici protiv njih, bilo je 3:2.

Vodili smo na poluvremenu pogocima Šunjića i Višće, ali su Kiprani u drugom dijelu uspjeli okrenuti rezultat protiv potpuno ošamućene selekcije BiH, a jedan od tri pogotka postigao je i Dimitrios Christofi.

Ovaj ofanzivac je u reprezentativnoj karijeri postigao ukupno osam golova, a tri, dakle protiv Bosne i Hercegovine. Nakon tog gola u Nikoziji 2017. godine, skoro šest godina je čekao na novi gol u reprezentativnom dresu, pošto je naredni postigao u remiju protiv Armenije u martu u 2. kolu kvalifikacija za EURO u Njemačkoj.

Nikakvu impresivnu karijeru nema ovaj fudbaler, a zadao nam je toliko problema. Onisillos Sotira bio je njegov prvi klub, igrao je još za EN Paralimniou, da bi od 2013. do 2015. igrao za Sion u Švicarskoj što mu je bio jedini inostrani angažman. Kasnije se vratio u Omoniju, a igrao je još za Anorthosis prije no što je prošlog mjeseca prešao u Ethnikos.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Reprezentativac Kipra je od 2008. godine i do sada je upisao 62 nastupa uz, kako spomenusmo, osam pogodaka. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi