Crna jesen klubova iz Srbije, Balkan takav očaj ne pamti, sve je u rukama jednog kluba!

Totalni krah na UEFA-inoj listi

Crna jesen klubova iz Srbije, Balkan takav očaj ne pamti, sve je u rukama jednog kluba!

Endin Čaušević

Nakon Crvene zvezde poraze u Evropi sinoć su upisali TSC Bačka Topola i Čukarički čime se nastavila crna serija klubova iz Srbije, a kakvu katastrofalnu sezonu imaju klubovi iz te zemlje u međunarodnim takmičenjima jedan podatak najbolje pokazuje.

Pet klubova iz Srbije nastupilo je početkom sezone u kvalifikacijama za evropska takmičenja, a njih tri su uspjela da osiguraju plasman u grupnu fazu. Zvezda nastupa u Ligi prvaka, TSC u Evropskoj, a Čukarički u Konferencijskoj ligi.

Očekivalo se da će odličan nastup u kvalifikacijama i plasman u grupnu fazu Srbiji donijeti odličan status za naredne sezone što se tiče koeficijenta, ali to nije slučaj.

Naime, klubovi iz Srbije ove sezone su totalno podbacili u Evropi kada je u pitanju grupni koeficijent što je zaista neočekivano, a to će se itekako odraziti na naredne sezone u kojima bi ova zemlja mogla da izgubi nekoliko mjesta.

Sve govori činjenica da su u 22 utakmice ove sezone klubovi iz Srbije doživjeli čak 19 poraza čime su totalno srozali koeficijent na UEFA-inoj listi.

Oglasi

Zvezda je u utorak poražena u Beogradu od Leipziga, a za Srbe je i sinoć bila crna noć. TSC je poražen od Freiburga sa 5:0 u Evropskoj ligi, dok je u Konferencijskoj ekipa Čukaričkog izgubila od Fiorentine sa 1:0.

Ukupni koeficijent klubova iz Srbije je totalno srozan jer je ova zemlja bila na 11. mjestu i imala pet predstavnika u evropskim takmičenjima kao i direktnog učesnica Lige prvaka, ali sada na to mogu da zaborave.

Zbog očajnih izdanja Srbija je pala na 16. mjesto, a od njih u Evropi su sada gori samo Estonija, Lihtenštajn, Crna Gora, Gruzija, San Marino, Gibraltar, Vels, Litvanija i Sjeverna Irska, ali klubovi iz Srbije su imali dosta više mečeva od ekipa iz ovih zemalja što je za naše komšije dodatni udarac.

Image

Srbija zbog pada na listi i smanjenja koeficijenta trenutno su za naredne sezone na tome da će imati manje predstavnika u Evropi, te ostati i bez direktnog putnika u Ligu prvaka. No, do kraja su još dva kola i ima nade da poprave učinak, ali ne toliko drastično.

Oglasi

Crvena zvezda spašava Srbiju, TSC Bačka Topola i Čukarički razočarali

Čukarički je već skoro završio priču jer nema šansi da prođe dalje, dok je i TSC u skoro bezizlaznoj situacij. Jedino Zvezda može popraviti učinak ukoliko u Bernu ostvari dobar rezultat protiv Young Boysa i izbori treće mjesto koje donosi plasman u nokaut fazu Evropske lige i najmanje dva meča na proljeće u Evropi.

Za naredne sezone Srbiju čeka znatno loša pozicija u Evopi što je totalno neočekivano s obzirom koliko klubova su imali u grupnoj fazi, ali jedino je Zvezda koliko-toliko uspjela da koeficijend "drži u životu".

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

To znači da će Srbija od sezone 2025/26. u kvalifikacijama za Ligu prvaka imati znatno teži put. Prvak Srbije neće direktno u grupnu fazu već u drugo pretkolo tog takmičenja, te će ostati bez drugog mjesta u kvalifikacijama za LP. Osvajač Kupa ide u prvo pretkolo Evropske lige, dok bi imali još dva tima u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Toliko klubova u grupnoj fazi evropskih takmičenja, a tako loš rezultat se ne pamti kada je Balkan u pitanju, te sigurno to klubove iz Srbije najviše i boli jer se od njih očekivalo mnogo, mnogo više.

Top Komentari

Zax
Kratko i jasno nekvalitet.Ovde realno nema 2-3 krstena kluba u citavom regionu.Liga sampiona je preveliki zalogaj za sve mada zvezda ima sansu za trece mjesto.Partizan je bio u padu na pocetku sezone,Dinamo je u padu velikom jedino mi je Rjeka odigrala ali nedovoljno za grupna takmicenja.Zrinjski je usao kao prvak i to je max.Privatni klubovi TSC i Cukaricki nemaju kvalitet za nesto vise i za mnoge je kl sasvim realnost
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti