Najtužnija fotografija Svjetskog prvenstva nastala je na mjestu gdje svi bivaju nasmijani
Kai Havertz dao je dva gola protiv Kostarike, ali tužan je pozirao s malim utješnim peharom (Foto: EPA)

Kai Havertz je dobio nagradu, ali...

Najtužnija fotografija Svjetskog prvenstva nastala je na mjestu gdje svi bivaju nasmijani

Edmir Škorić

Njemački napadač Kai Havertz zabio je dva gola protiv Kostarike (4:2) i dobio je nagradu za igračla utakmice, ali šta mu to vrijedi kada je Njemačka ispala u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Kataru. Havertzova fotografija s dodjele nagrade iznimno je slikovita i srceparajuća.

Nijemcima pobjeda nije bila dovoljna pošto su Španci poraženi od Japana s 2:1. Tako je azijska zemlja završila prva u grupi i igraće s Hrvatskom u osmini finala, dok Španija ide na Maroko, a Njemačka - kući!

Nakon kiksa u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji i 1/8 finala na Euru 2020., stigao je još jedan bolan udarac za Nijemce, koji su osvojili samo četiri boda na tri meča. Uvodna utakmica i poraz od Japana bilo je od presudnog značaja. Bod protiv Španaca (1:1) vratio je nadu, ali Španci su očito malo kalkulirali, pa je Njemačka ostala bez prolaza iako je slavila u trećem kolu sa četiri data gola.

Havert je za kraj turnira postigao dva gola, dobio je i nagradu za igrača utakmice, ali bio je to jedan tužan prizor. Ofanzivac londonskog Chelseaja je pozirao s nagradom u rukama, ali skoro da je plakao od tuge.

"Kai Havertz je napravio šou s dva pogotka za Njemačku koja je dala sve od sebe nadajući se rezultatu koji je željela", piše na službenom profilu FIFA-e.

Oglasi

Selektor Hansi Flick je na press konferenciji nakon utakmice izjavio da je izostanak plasmana u nokaut fazu Svjetskog prvenstva veliko razočaranje.

"Razočaranje ovim rezultatom je ogromno. Ne krivim tu Španiju, nikad ne gledam druge timove. Možemo kriviti samo sebe. Imali smo dovoljno prilika protiv Japana i na kraju utakmice protiv Španije".

Njemački selektor također nije želio odgovoriti na pitanje hoće li podnijeti ostavku, mada je taj scenarij sada vrlo moguć.

Naciju je zabrinuo Thomas Muller, iskusni napadač Bayerna koji je očito odigrao svoj posljednji meč u nacionalnom dresu.

"Ako je ovo bila moja posljednja utakmica, bilo mi je veliko zadovoljstvo. Igrao sam sa velikom dozom ljubavi za svoju reprezentaciju", rekao je napadač Bayerna i dodao:

Oglasi

"Prošli smo zajedno nevjerovatne trenutke. U svakoj utakmici ostavio sam srce na terenu."

Inače Thomas Muller je za reprezentaciju odigrao 120 utakmica i postigao 44 gola.

Očigledno kreće još jače podmlađivanje, stižu neke nove generacije, ali pitanje je koliko mogu vratiti stari sjaj Elfu? Vremena nema puno, EURO 2024. godine je upravo u Njemačkoj i trebat će oprati gorak okus nakon dva uzastopna ispadanja u grupnoj fazi Mundijala.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko prvenstvo nastavlja se danas uzbudljivim utakmicama, a u fokusu duel Srbije i Švicarske u direktnoj borbi za osminu finala. Kvote za taj i za ostale duele pogledajte na sajtu Volcanobet kladionice.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Top Komentari

denimen9
Ne prolazi više bauštela pristup nogometu!
1 3
krems_krems12
Realno, pored ona 4 primljena gola Navas zasluzuje epitet igraca utakmice. Njega da nije bilo ovi bi primili 8 komada.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi