Zenička noć i poljska tragedija: Ništa nije kao prije

Nova evropska fudbalska vremena

Zenička noć i poljska tragedija: Ništa nije kao prije

Haris Zilić

Gorak okus je još uvijek u ustima nakon teške junske noći u Zenici i poraza fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za EURO 2024. godine. Slavio je 0:2 "tamo neki" Luksemburg i naplatio našu uspavanost, prepotentnost i na momente nerealno sagledavanje stvari.

Nije zenička noć jedina priča u Evropi. Šta tek reći za poljsku tragediju u Moldaviji? Vodili su 0:2 izgubili sa 3:2 od "tamo neke" Moldavije.

I Andora je mučila Švicarsku (1:2), namučila Izrael (2:1), uzela bod Kosovu (1:1). Ukrajina je jedva slomila otpor Malte golom iz penala u finišu utakmice (1:0), Farska Ostrva već treći kvalifikacioni ciklus muče velike reprezentacije, otimaju bodove.

Zagrcnuli su se mnogi analitičari koji su išli i predaleko i prognozirali deset golova Francuske protiv Gibraltara? Završilo je 0:3, a dva gola su pala u finišu kada je Gibraltarce stigao umor.

Da nije bilo umora, penala i gola u 95. minuti vjerovatno bio mali San Marino otkinuo bod Kazahstanu.

Oglasi

Armenija je na poziciji koja vodi na EURO, također i Gruzija, bodove su osvajale i Estonija, Azerbejdžan, Litvanija, tako da priče o "malim" selekcijama više ne piju vode s onih visokih prepotentnih izvora.

Nećemo zaboraviti i Lihtenštajn koji je herojski pao protiv Slovačke, poražen je sa 0:1 i pitanje je šta bi bilo da nisu primili pogodak u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena?

Možda zvuči malo smiješno, ali taj Lihtenštajn je naredni protivnik razdrmanoj Bosni i Hercegovini i mora se shvatiti ozbiljno koliko god to nama bilo čudno.

Nisu mali više bezopasni. Gibraltar je imao klub u grupnoj fazi Konferencijske lige, Gerard Pique je osjetio nešto u Andori pa tamo ulaže svoj novac u klub, akademije. Farani su imali tri kluba u trećem pretkolu evropskih takmičenja, jedan od od njh je eliminisao i Borac. Luksemburg je već četvrti šešir, Armenija i Gruzija više nego ozbiljne selekcije, probudila se i Moldavija.

Oglasi

Kvalifikacije su nam na neki način izgubljenje, ali moraju se već sada praviti rezovi ako ništa za baraž gdje će biti itekako ozbiljnih selekcija.

Daleko je baraž, do kraja kvalifikacija se mora odigrati maksimalno ozbiljno, osvojiti što više bodova i vidjeti na kraju šta i kako dalje?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ništa nije kao prije i danas svi igraju lopte, a mi kao da stojimo u mjestu i dobro trebamo zapamtiti da nema više fraza za manje reprezentacije "ma kakvi oni".

Ma kakvi mi!

Top Komentari

HarisADP
Jeste vi pokemoni hahaha bosnu pisljivu gledaju hahahaahah eee budale jbn ja to prestao gledati 2014 te. Bas ste budale. SP vam je trebalo biti dovoljno, ona izreka preso igricu. Bosna je tad presla igricu i to je to slobodno ugasit repku. Bolje od tog nece nikad moci.
3 0
elvir_86
Bar se POLJACI nedizu u nebesa i zvjezde , kao sto se nasi dizu da su SILA SVJETSKA ...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi