Veliki navijač Zvezde priznao: "Hoću da bude kao 80-ih, kada sam se tresao zbog Sarajeva i Tuzle..."

Smatra da je nekada bilo mnogo bolje

Veliki navijač Zvezde priznao: "Hoću da bude kao 80-ih, kada sam se tresao zbog Sarajeva i Tuzle..."

Edmir Škorić

U prvenstvu Srbije odavno niko osim Paritzana i Zvezde ne može da osvoji titulu. Posljednji i jedini put kada je to neko uspio bio je FK Obilić 1998. godine, a poznato je svima i pod kojim okolnostima i u kakvom režimu.

Od 1993. godine se, dakle, za titule, izuzev jedne sezone kada je Obilić bio prvak, takmiče samo Partizan i Zvezda. Posljednjih šest titula pripalo je Crvenoj zvezdi, koja je trentuno lider i juriša ka sedmoj uzastopnoj.

Otkako se bivša Jugoslavija raspala, očito je da se u svakoj od njenih bivših država kvalitet fudbala srozao ,a prvenstva postala manje zanimljiva. U Hrvatskoj je uglavnom dominirao Dinamo, u Srbiji su to Zvezda i Partizan, dok u BiH ipak ima nekoliko timova koji se smjenjuju na vrhu.

Oni stariji navijači s nostalgijom se prisjete bivše Jugoslavije barem iz sportske perspektive i mnogi žale za vremenima kada je kvalitet fudbala bio na zavidnom nivou, što najbolje govori podatak da je Crvena zvezda svojevremeno bila prvak Evrope.

Srpski glumac i voditelj Milan Kalinić često se pojavljuje kao gost u nekim emisijama, a neobilazna su pitanja o Zvezdi i Partizanu i upravo je on najbolje opisao razliku između tadašnjeg i sadašnjeg fudbala na ovim prostorima.

Oglasi

Poznato je da je Milan veliki navijač crveno-bijelih i u jednom od gostovanja iskreno je rekao da bi volio da dođe dan da ni Zvezda ni Partizan ne budu prvaci, iako je to već godinama nezamisliv scenarij u Srbiji.

Iako je veliki navijač Zvezde, Milan Kalinić je, kaže, baš zbog toga i željan trenutka kada će beogradski rivali biti u sjeni nekog druog kluba, pa je objasnio i zbog čega.

"Znaš za koji trenutak živim?", upitao je slavni glumac, a voditelj podkasta mu odgovara: "Da Zvezda i Partizan ne budu prvaci?".

"Bravo. Najiskrenije za to živim. To je ono što ja pričam. Baš zato što sam veliki navijač, hoću da se Zvezda pomuči za titulu. Hoću kao osamdesetih godina kada sam slušao radio prenose i drhtao kada sam slušao prenose iz Vinkovaca, Tuzle, Sarajeva, Rijeke... Kada sam drhtao šta će biti, e hoću i sada da drhtim", objasnio je Milan Kalinić.

Oglasi

Desetine utakmica igrala je Zvezda protiv Sarajeva, ali i drugih bh. klubova kao što su Željezničar, Borac, Sloboda, Velež... Često su crveno-bijeli gostovali na Koševu, Grbavici, Tušnju, Pod Bijelim Brijegom i to su uglavnom bile utakmice kada su stadioni bili krcati, a milioni ljudi putem malih ekrana ili uz radio prijemnike uživalo u pravim fudbalskim poslasticama.

Slavni klub iz Beograda jedan je od najvećih na ovim prostorima sa čak 22 titule u bivšoj državi Jugoslaviji, a prvenstvo Srbije osvojio je 12 puta. Osim toga, Crvena zvezda je jedini klub iz bivše države koji je bio prvak Evrope, a bilo je to u Bariju kada je 1991. godine savladao Marseille.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Pored tih titula, Zvezda ima i osam trofeja Kupa Srbije, 19 put je osvajao Kup bivše države Jugoslavije i kroz redove crveno-bijelih prošlo je na stotine velikih fudbalera koji se i danas smatraju najvećim igračima ovih prostora.

Iako je prošlih godina bilo aktivno pitanje formiranja regionalne lige, to se nikada nije dogodilo, a jedan od glavnih razloga je jasno strah od eventualnih navijačkih nereda i čestih nacionalističkih ispada.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drakula
aBd da bude opet,jer su smijesne lige u bivsoj jugi
5 0
redred
od tuzle neces sigurno drhtan haha
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi