Kao od šale zaustavljao svjetske zvijezde, nestao, ali je opet tu: Možemo li vidjeti starog Mumeta?

Bešić nakon skoro dvije godine čeka na nastup u reprezentaciji

Kao od šale zaustavljao svjetske zvijezde, nestao, ali je opet tu: Možemo li vidjeti starog Mumeta?

E. Ganibegović

Juni mjesec u znaku je Lige nacija. 

Naša fudbalska reprezentacija startovala je ovo takmičenje remijem u Helsinkiju protiv Finske (1:1), a slijede nam još sutrašnji duel protiv Rumunije, zatim 11. juna gostovanje Crnoj Gori, te domaći duel s Finskom 14. juna.

Selektor Ivaylo Petev je zbog zgusnutog rasporeda proširio spisak, a na njemu se nalazi i miljenik bh. navijača Muhamed Bešić koji tako očekuje svoj prvi nastup u najdražem dresu još nakon septembra 2020. godine kada je nastupio u utakmicama Lige nacija protiv Italije (1:1) i Poljske (1:2).

Muhamed Bešić 2014. godine oduševio je sve navijače Bosne i Hercegovine, ali i cijeli svijet.

Nije igrao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali ga je tadašnji selektor Safet Sušić, kao najboljeg igrača mađarskog prvenstva, uvrstio na spisak putnika za Brazil i nije pogriješio.

Vidjelo se odmah na pripremnim utakmicama protiv Obale Slonovače i Meksika da se radi o sjajnom igraču, a Pape je garantovao da je on jedini igrač koji može zaustaviti Messija. Smijali su se mnogi Sušiću, ali selektor je bio u pravu. 

Oglasi

Bešić je na debiju na Svjetskom prvenstvu odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri i neutralisao Messija (istina, dao je gol, ali greškom Bičakčića koji je srušio Bešića), te je nakon Mundijala u Brazilu uslijedio transfer iz Ferencvarosa u Everton.

Nastavio je Muhamed sa sjajnim partijama. Sjećamo se kvalifikacija za EURO 2016. u kojima je zaustavio zvijezde poput Garetha Balea, Edena Hazarda i Driesa Mertensa. 

Ipak, Bešića je zadesila teška povreda poslije koje to nije bio isti igrač. Izgubio je mjesto u Evertonu koji ga je slao na posudbe u Middlesbrough i Sheffield, a dio 2021. godine u potpunosti je proveo bez kluba, nakon čega se vratio u Ferencvaros i s ovim klubom osvojio duplu krunu u Mađarskoj ove sezone.

Po prvi put je tu otkako je selektor Ivaylo Petev i ne krije zadovoljstvo zbog toga.

"Baš mi je drago da sam opet tu. Vratio sam se u Mađarsku da se vratim u reprezentaciju. Nisam igrao dvije godine, kako znate i na početku nije bilo baš najbolje, bio sam nespreman, ali sad sam jak kao prije i vraćam se u formu", rekao je Bešić.

"Tu sam da pomognem ekipi. Prije nisam mogao jer nisam bio spreman, ali sada sam tu. Vjerujem u selektora i da imamo dobru ekipu i treba gledati naprijed. Dat ćemo sve od sebe".

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Iskusniji sam, prošao sam puno toga, zreliji sam i vidjet ćete to na terenu", dodao je.

Sigurno je da će Bešić dobiti priliku na jednoj od ove četiri utakmice, možda već i sutra protiv Rumunije, a vidjet ćemo može li biti onaj stari i podsjetiti navijače na trenutke u kojima je znao zasjati i podići publiku na noge. 

Top Komentari

denimen9
Seljačić
1 11
Noname992
Ovaj momak je imao toliki potencijal i talenat koji je nažalost upropastio. Od nekog ko ima 30 godina nemojte očekivati da bude onaj stari.
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije