Nijemci imaju dobar plan, cilj je također pomoći i klubovima

17. aprila nova Skupština

Nijemci imaju dobar plan, cilj je također pomoći i klubovima

E. Škorić

Na danas održanoj redovnoj skupštini njemačke Bundeslige odlučeno je da se do 30. aprila nastavi suspenzija prvenstava koja je već neko vrijeme na snazi.

S obzirom da se situacija s pandemijom koroanvirusa nije popravila do danas, a suspenzija je prethodno važila do 2. aprila, klubovi su održali sastanak i odlučili da je najbolje da do kraja aprila nema nogometnih aktivnosti, ali plan je da se u maju, ukoliko to prilike dozvole, nastave Bundesliga i 2. Bundesliga.

Ipak, za 17. april sazvana je i vanredna Skupština i tu će se donijeti konačne i konkretne informacije koje se tiču budućnosti aktuelne sezone u Njemačkoj.

Ono što je važno naglasiti, a što je objavljeno zvanično na stranici Bundeslige, odlučeno je da se sustav licenciranja privremeno prilagođava datoj situaciji, budući da nijedan od 36 klubova Bundeslige i 2. Bundeslige nije sam izazvao suspenziju i da je to jednostavno odluka rukovodstva liga, koje je pratilo upute državnih organa.

To znači da će klubovima biti dato dovoljno vremena da se izbori s financijskim posljedicama pandemije koronavirusa, kako bi normalno organizovao utakmice i kako bi što bezbolnije dočekao kraj sezone.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Osnovana je također i medicinska radna grupa koja je izradila koncept za medicinski opravdano nastavljanje operacija i treninga i utakmica. Radna grupa započet će središnjim dokumentiranjem svih slučajeva COVID-19 u klubovima Bundeslige i Bundeslige 2. Komisija također razvija postupak za strogo i neovisno testiranje igrača i ostalih članova osoblja, uključujući i neposredno prije meča. Nadalje, organizacijske mjere za sprječavanje prijenosa na stadionima (higijena, dezinfekcija, distanciranje itd.) I specifični procesi organiziranja utakmica i treninga bit će definirani u uskoj saradnji s vanjskim stručnjacima i vlastima i utvrđeni u obliku standardiziranih smjernica.

Koncept produkcije za utakmice bez gledatelja koji se odnose na lokaciju. Obična skupština 16. marta već se jednoglasno složila da želi igrati aktuelnu sezonu do kraja, odnosno do 30. juna - uključujući utakmice bez gledatelja ako je to apsolutno potrebno. Ukoliko su zakonski dopuštene i, naravno, opravdane iz zdravstvene perspektive, ove utakmice bi se odvijale s minimalnom radnom snagom u područjima sporta, medija i općenite organizacije na stadionima. Cilj je postizanje jasnih sporazuma unutar liga kako bi se omogućilo predstavljanje pouzdanih i obvezujućih rješenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi