Saudijci pronašli dva evropska kluba "slične veličine kao Newcastle" i sada su spremni da ih kupe

Posrnuli velikani su im zanimljivi

Saudijci pronašli dva evropska kluba "slične veličine kao Newcastle" i sada su spremni da ih kupe

E. Škorić

Grupa koja je povezana sa državom Saudijske Arabije planira da kupi još dva evropska fudbalska kluba "slične veličine kao Newcastle", a čini se da su ih već pronašli.

Grupacija povezana sa državom nakon kupovine Newcastlea i velikog Saudijske Pro Lige, gdje danas igraju neki najveći fudbaleri današnjice, sada želi da stekne prava na dva kluba u Evropi koji su slični Newcastleu.

Na kraju su identifikovali Valenciju i Marseille. Radi se o ova dva posrnula velikana iz Španije i Francuske, a koji se zbog trenutnih situacija smatraju "dostupnim na tržištu", odnosno neće biti teško doći do njihove kupovine uz, jasno, izdvojene značajne količine novca, a koje Saudijcima ne predstavljaju problem.

Trenutno nema konkretnog plana za bilo kakvu kupovinu preko Fonda za javna ulaganja, s tim da državni fond također posjeduje Newcastle United i četiri kluba saudijske Pro lige.

No, britanski Independent tvrdi da posrednici koji rade u ime grupe povezane sa državom postižu značajan napredak sa ciljem da izvrše kupovinu spomenutih klubova, jednog ili oba.

Oglasi

Klubovi takvog statusa smatraju se posebno atraktivnim zbog svog ogromnog historijskog naslijeđa,  a uz nedavne slabe rezultate, što znači da postoji prostor za ogroman rast iz relativno ograničenih ulaganja.

To je već viđeno kada je Newcastle United stigao do Lige prvaka nakon što je potrošio 300 miliona funti za samo godinu i po dana, što je kulminiralo prvim mečom u Ligi prvaka na St James' Parku u posljednjih 20 godina, pobjedom protiv PSG-a na uzbudljiv način.

Iako je Valencija viđena kao atraktivnija od Marseillea zbog svog mjesta u ligi višeg profila jer takvom se La Liga smatra u odnosu na Ligue 1, vjeruje se da trenutni vlasnik Peter Lim ne želi prodati sve dok se klub ne preseli na novi stadion.

Izgradnja novog stadiona Mestalla je zaustavljena 2009. godine, a sada žele da renoviraju svoj postojeći stadion. Uloga Španije kao domaćina Svjetskog prvenstva 2030. mogla bi obezbijediti finansijska sredstva za klub da finalizira potez na vrijeme.

Poput Valencije, Marseille također ima bogatu historiju, veliku bazu navijača i velike probleme posljednjih godina. Tim je nedavno preuzeo Gennaro Gattuso i tokom vikenda ostvario prvu pojedu, kada je savladan Le Havre sa 3:0.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Navijačima ostaje samo nada da će njihove klubove na kraju zaista kupiti bogati Arapi jer bi na taj način veoma brzo doveli neka velika fudbalska imena i postali bi konkurentni i u nacionalnim prvenstvima, ali i šire, u evropskim takmičenjima.

Marseille je bivši evropski prvak jer je pobijedio Milan sa 1:0 u finalu 1993. godine. Valenciji je također malo nedostajalo da i ona bude prvak Evrope, ali je 2001. godine izgubila na penale veliko finale od Bayerna.

Top Komentari

King_Kenny
...bravo,samo trosite milijarde na Zapadu na gluposti,a Palestince neka ubijaju kao stoku...prisjest ce vam to kad tad,g*vna arapska...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi