Zaboravite VAR, stiže nova tehnologija koja će zauvijek promijeniti fudbal!

Potez koji će svi podržati

Zaboravite VAR, stiže nova tehnologija koja će zauvijek promijeniti fudbal!

A. Čaušević

VAR je donio značajne promjene u fudbalskoj igri, ali nova tehnologija koju priprema FIFA će zauvijek.

Naime, FIFA će uvesti "polu-automatski ofsajd" sistem što se već testiralo prošlog mjeseca tokom Svjetskog klupskog prvenstva.

Detaljniji rezultati će biti objavljeni uskoro. Ovaj sistem će prema svemu sudeći zamijeniti linije koje koje iscrtava VAR sistem te značajno ubrzati donosenje odluka.

Sistem funkcioniše na način da prati pokrete tijela igrača i tačno određuje trenutak kada je napravljen pas, nakon čega iz VAR sobe asistentu praktično istog momenta mogu javiti da li da diže ili spušta zastavicu.

Kompjuter formira neku vrstu kostura igrača, prate se udovi, noge i ramena te se automatski i detektira lopta pa se odluka donose kroz nekoliko sekundi.

Prvo veliko takmičenje na kojem FIFA planira koristiti sistem je Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a u ligaškim takmičenjima i eurokupovima bi se trebao uvesti 2023. godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Osim što bi skratio donošenje odluka, ovaj sistem bi pomogao da se izbjegnu neke teške povrede kao što je bio slučaj sa Rui Patriciom na meču Wolverhampton - Liverpool.

Tako pomoćne sudije više neće puštati akciju i čekati s dizanjem zastavice, dok će navijači i igrači odmah znati da li da se raduju golu ili ne.

Top Komentari

Mele
Predjimo na igrice, hebes vise fudbal uzivo.
11 1
AmarSahin
Sa ovim novim sistemom, Klopp će imati još jedan razlog zašto je njegov tim izgubio protiv tima iz 3. lige
2 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi