Željezničar ostvario veliku pobjedu nad direktnim rivalom za Evropu, ali prave bitke tek dolaze!

Amoah srušio Široki

Željezničar ostvario veliku pobjedu nad direktnim rivalom za Evropu, ali prave bitke tek dolaze!

Edmir Škorić

Željezničar je u susretu 27. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na Grbavici ugostio Široki Brijeg i na kraju ostvario izuzetno važnu pobjedu rezultatom 1:0. Strijelac odluke bio je Amoah početkom drugog dijela. Ovom pobjedom Plavi su zasjeli na treće mjesto, gdje žele i ostati, no najveće bitke tek će da uslijede.

Plavi su imali tri uzastopna poraza u Premijer lig, ispali i iz Kupa, ali su najzad u najvažnijem trenutku ostvarili pobjedu protiv direktnog rivala u borbi za Evropu i sa 42 boda smjestili su se na treće mjesto. Istina, imaju utakmicu više od Veleža koji ima 41 i Sarajeva koje ima 39 bodova, ali u svakom slučaju zlata vrijedan trijumf izabranika Nermina Bašića.

Na startu meča bilježimo jedan slab udarac Jašarevića koji je otišao preko gola gostiju, dok je u 10. minuti nakon jedne gužve domaćin uvjeravao Peljtu da je trebao da dosudi penal, ali naš ponajbolji sudija samo je odmahnuo rukama.

Kontra Širokog u 17. minuti, Bagarić je pokušao sa 20 metara ali lopta ide preko gola. Dobar pokušaj Štilića u 21. minuti na ubačaj Galića, ali je udarac glavom iskusnog veziste završio preko gola Širokobriježana.

Zicer je imao Široki u 24. minuti, kada je Kpan izašao sam pred Muftića, koji sjajno brani i spašava svoj tim. Ko zna kako bi se stvari odvijale da je Kpan tada pogodio. Inače, Muftić je dobio šansu ispred Bendera koji je ispao iz forme i naročito loše branio u nedavnim mečevima.

Ubrzo nakon šanse Kpana, Ćavar pogađa stativu, a nakon toga Pranjić puca preko gola. Najbolju šasnu u prvih 45 minuta Željezničar je imao u 38. minuti, kada je Štilićev udarac zaustavio Josipović.

Oglasi

Štilić je dobro centrirao iz slobodnjaka u 42. minuti, na drugoj stativi je Krpić koji se ne snalazi najbolje. Krpić iz nekih ranijih sezona bi ovo vjerovatno pospremio u mrežu.

Na samom startu drugog dijela Željezničar je došao do gola odluke. Drina je šutirao, Josipović odbio, a odbijanac u mrežu posprema Amoah za erupciju oduševljenja na stadionu Grbavica.

Amoah u 53. minuti ponovo prijeti, ali Josipović sada uspješniji. Kako je vrijeme odmicalo, sve je više Široki pritiskao prema golu Željezničara, koji je po svaku cijenu želio zadržati stečenu prednost i nije pretjerano jurio naprijed.

Ritam igre je opao, to je odgovaralo Željezničaru, koji je na krilima navijača sačuvao vodstvo i došao do velike pobjede. U zadnjim sekundama Santos je izborio penal, a Mekiću udarac s bijele tačke odbranio Josipović.

Dodajmo još da je u 75. minuti Peljto isključio trenera Širokog Barbarića, koji je žestoko protestvovao, te da je Amoah dobio žuti karton te propušta gostovanje Borcu.

Oglasi

Već za nekoliko dana Željezničar ima novi ispit i mnogo teži jer gostuje u Banjaluci kod drugoplasiranog Borca, dok Širokom stiže u goste Velež u još jednoj utakmici koja bi mogla mnogo toga donijeti i odnijeti i jednima i drugima u borbi za Evropu.

Jasno je da će se voditi velika borba za treće mjesto na koje pretenduju Željezničar, Velež, Široki Brijeg i Sarajevo, a bit će i dosta međusobnih duela koji će biti i najvažniji. Jedan od tih je Željezničar večeras dobio.

Do kraja sezone Plavi će uz spomenuto gostovanje Borcu imati duele sa Igmanom i Veležom kod kuće, gostovat će Sarajevu na Koševu, ugostiti Posušje i u zadnjem kolu u Tuzli biti gosti Slobodi. Doslovno nema utakmice za koju možete reći da će Bašićev tim dobiti jer nijedna nije nimalo laka, ali ako žele da igraju na evropskoj sceni igrači Željezničara morat će da daju 120 posto od svojih mogućnosti. Trebat će im navijačke podrške, koja nikada ne izostaje, ali i doza sreće...

FK Željezničar - NK Široki Brijeg 1:0

FK Željezničar: Muftić, Cocalić, Krpić, Mekić, Štilić, Hodžić (18), Drina, Santos, Galić, Amoah, Jašarević.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

NK Široki Brijeg: Josipović, Pranjić, Valinčić, Mašić, Bagarić, Vukoja, Kpan, Lukić, Musa, Lovrić, Ćavar.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1629223237
Izbij, nabij, nedaj. Kad daš gol zatvori sve. Nijedna od ove dvije ekipe nema kalibar za Europe, niti će u Europu!
6 3
E.Car
Teško ali zasluženo!!!! U igri smo za Evropu i dalje!!!! Volim te Željo!!!!
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi