Emotivni Dalić je samo jednom Vatrenom uputio izvinjenje: "Znam da mu je teško i krivo!"

Press konferencija u Leipzigu

Emotivni Dalić je samo jednom Vatrenom uputio izvinjenje: "Znam da mu je teško i krivo!"

Edmir Škorić

Hrvatska je sinoć doživjela veliku sportsku tragediju, pa je primivši gol od Italije u 98. minuti ostala bez plasmana u osminu finala Eura. Teoretski, još postoje šanse, ali one su jako, jako male.

Hrvatskoj je trebala pobjeda i malo je nedostajalo da je ostvari. Vatreni su poveli golom Luke Modrića u 55. minuti, ali je Mattia Zaccagni u 98. minuti srušio sve snove Luke Modrića i društva.

Dan kasnije, Zlatko Dalić je održao možda i oproštajnu press konferenciju u Leipzigu.

"Teška noć... Ne znam što bih više rekao. Davno sam rekao da ću se radi ovih jutara nakon poraza ostaviti trenerskog posla, ali što je tu je. To je život. Neće me ništa pokolebati na mojem putu dalje, neće me ništa zaustaviti. Ja vjerujem u ovu reprezentaciju. Čestitam igračima na utakmici, na trudu i energiji, ostavili su srce na terenu. Ne mogu im, nažalost, čestitati na uspjehu. Hvala svim navijačima, osobito onima koji su bili na utakmicama, na stadionima. Bili su fantastični.

Ne znam je li Hrvatska imala ikad ovoliko navijača na utakmicama. Mi smo u gradove u kojima smo igrali doveli sto hiljada navijača što znači da je ova reprezentacija postala pokret, kult i simbol nacije.

Oglasi

Hvala dečkima iz navijačkih skupina koji su došli i navijali zajedno. To je pravi put, to zajedništvo. Svi mi imamo svoje klubove za koje navijamo, ali reprezentacija je iznad svega. Dečki, hvala. Molim ih da ostanu zajedno dalje i da prate reprezentaciju, da je vole i kad gubi i kad pobjeđuje.

Hvala i vama novinarima na praćenju, na korektnosti većine vas. Neki od vas su imali figu u džepu, ali to je vaš put i vaš izbor. To je vam na dušu, stvaranje afera, aferica i nemira, ali ja se borim s time već šest godina. Vama na dušu, vi znate zašto to radite. Ponosan sam", poručio je Dalić.

Ostaje li selektor?

"Mislio sam da me ništa neće pokolebati na mojem životnom putu. Ja potpuno preuzimam odgovornost za ovo, ja sam izbornik, ja određujem igrače i odgovornost je samo moja. Zato kažem da me neće ništa pokolebati. Neću tražiti ni u čemu alibi, da je netko kriv, sve sam ja napravio, zajedno s mojim stožerom. Odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspjeha došao je neuspjeh.

Kako sam se znao nositi s uspjesima i nositi se sa svime tako ću se nositi i s neuspjehom. Nije vrijeme da razmišljam što ću i kako oko reprezentacije. Samo kažem da neću tražiti alibi. Neću preskočiti suca s utakmice, ali nije on kriv. Mi smo sve imali u svojim rukama, primili smo golove u 95. i 98. minuti.

Oglasi

No, on nije slučajno poslan na tu utakmicu. Cijelu utakmicu nas je zakidao, a kulminacija je bila tih osam minuta nadoknade. Italija bi išla dalje i s tri boda, ali Hrvatska ide na Portugal i to je ta priča. Niste me podržali, ali ja kažem da su tu UEFA i FIFA i to je činjenica. Ne mogu se oteti tom dojmu.

Bilo je šest zamjena, dakle tri minute maksimalno. I bio je VAR minutu, a on stavi osam. Ali, opet, nije on kriv što mi ne spriječimo taj gol i što ne zabijemo onu kontru koju smo imali. Sve je bilo u našim rukama. Puno stvari se poklopilo, nismo uspjeli i žao mi je.

Zašto niste bili pravi od početka turnira?

"Na početku turnira igraš sa Španjolskom, koja je vrhunska momčad. Imali smo posjed, ali mi primamo golove prelako. I zato je moj cilj bio protiv Italije da ne primimo gol na početku jer nam se to događalo protiv Španjolske i Albanije. Primamo golove koje nismo nikad ovako primali. Protiv Španjolske prvi gol imamo loptu u nogama, dogovor je da ne srljamo i da okrećemo stranu. Mi odemo na dugu loptu, oni je uzmu i prođu kroz sredinu... Treći gol u nadoknadi iz kornera, to nam se prije nije događalo.

Oglasi

Ovi dečki ne zaslužuju nikakve kritike, nikakve pokude. Samo pohvale i svi oni koji misle drukčije nisu u pravu i moraju se ustati kad govore o njima i o reprezentaciji".

Da li ima energije da nastavi voditi reprezentaciju?

Nisam ja sad emotivan, samo govorim što mi je na duši. Razočaran jesam, tužan jesam što nismo uspjeli, ali mogu biti samo ponosan. Ovo je samo jedan rezultat, koji u životu dođe i moraš nakon poraza izaći jači. Nije smak svijeta. Što da radimo, da se ubijemo svi skupa?

Ne treba upasti u depresiju, moramo izaći čvršći i jači i pokazati karakter. Stalno govorim o realnosti... Nakon Portugala i one prijateljske utakmice drugi dan svi govore da ćemo biti europski prvaci.

Mi smo sve ovo u šest godina napravili, da kažem, na foru. Niti imaš brze igrače, niti imaš nešto, ali nekako sve uspiješ i napraviš velike rezultate. Kažem, žao mi je zbog ljudi. Nikad nisam bio bez energije u životu. Nitko mi ništa u životu nije dao, sve sam napravio sam. Gazili su me, gaze me, sve sam prošao i ja se nedam. Ne mogu se pokolebati, u životu mogu biti ponosan na ono što sam napravio zajedno s igračima i stožerom. Ponosan sam do neba. Meni je srce puno, ali naravno da nakon ovoga sam tužan. Ali, energija je kod mene prisutna.

Oglasi

Marko Pjaca i Marco Pašalić nisu dobili minute...

"Tu je 26 igrača i ne mogu igrati svi, to je tako. Danas ću odraditi sastanak s igračima i tim dečkima ću se posebno zahvaliti jer su bili jako korektni. Njihovo vrijeme dolazi. Hvala igračima na ovih mjesec dana. Moja najveća isprika ide Domagoju Vidi.

S nama je mjesec dana, nije igrao ni minute, on je legenda i ispričat ću se pred svima što nije igrao ni minute. Podrška je, ne pokazuje nezadovoljstvo, a znam da mu je teško, da mu je krivo, ali zavređuje moje pohvale i isprike, iako nije na meni da se ispričavam nekome".

Da li Dalić i dalje vjeruje sada kada je u igri samo teorija?

Oglasi

"Ja sam prvi koji ne gubim vjeru i nadu, ali dva penala promašiš, primiš dva gola u nadoknadi i Mađarska da gol u 98. Ako mi nismo nikoga pobijedili, onda nismo zavrijedili proći dalje. Daj bože da se dogodi, čekat ćemo, ali sve je bilo u našim rukama".

Govorio je i o budućnosti Luke Modrića u reperezentaciji.

"Svatko odlučuje sam za sebe. Modrića već dvije godine spremamo u penziju. Na njemu je da sam odluči, nisam razgovarao s njim o tome. Imamo dobar odnos, ali to ćemo prepustti Luki da odluči on sam za sebe i ja sam za sebe. Naš put je bio zajednički ovih sedam godina, jako smo bili povezani, ali ćemo svatko odlučiti sam za sebe".

Kvalifikacije dolaze na jesen, kako bi Hrvatska tada mogla izgledati?

"Što god da se desi, Liga nacija mora biti priprema i podloga za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Kroz tih šest utakmica mora se složiti reprezentacija koja će ili nastaviti Ligu nacija ili igrati kvalifikacije. To je plan, treba ga jasno komunicirati prema javnosti, a plan je plasman na Svjetsko prvenstvo. Kroz te utakmice Lige nacija moramo vidjeti tko, što i kako, tko će igrati, tko neće. Sigurno da reprezentacija zahtjeva remont, okomitost i moderniji nogomet i moramo gledati u tom smjeru".

Top Komentari

E.Car
Pa možete još uvijek proći, ako slovenija izgubi 4:0 i ako Srbija i Češka takođe izgube vi prolazite 100%
1 0
Krosteutegurovic
Daliću de ne seri matereti, a nisi vidio kad ti se igrači valjaju i ko fol imaju grč. Prihvati poraz i šuti
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi